Hoppa till huvudinnehåll

Carola Lithén: Modigt av våra unga politiker att lyssna på folket

Porträtt av Carola Lithén.
Porträtt av Carola Lithén. Bild: Yle/Jonas Mastosalo Carola Lithén

Korsholms fullmäktigeordförande Carola Lithén (SFP) är mycket glad att det nu är klart att en majoritet i fullmäktige kommer att rösta nej till en fusion med Vasa.

– Det är modigt och rakryggat av våra unga politiker att de väljer att lyssna på folket, säger Lithén.

Efter att Ida-Maria Skytte (SFP) på tisdag gick ut med att hon kommer att rösta nej till en fusion med Vasa stod det klart att en majoritet av ledamöterna i Korsholms kommunfullmäktige kommer att rösta nej till en fusion med Vasa.

Fullmäktigeordförande Carola Lithén är glad men inte förvånad

Fullmäktiges ordförande Carola Lithén som är för ett självständigt Korsholm är glad men inte förvånad då Yle Österbotten ringer upp.

- Jag är glad att fler och fler politiker meddelar att de kommer att respektera folkets åsikt. Jag hoppades att det skulle bli på det här sättet då jag såg att resultatet i folkomröstningen var så tydligt. Jag tycker att det är modigt och rakryggat av våra unga politiker att de går ut och säger att de kommer att respektera folkets åsikt.

Hon säger att hon också förstår de ledamöter som kommer att stå fast vid att de är för en fusion med Vasa och rösta ja då fullmäktige ska ta beslutet den 2 april.

- Var och en måste själv avgöra hur det röstar. Det beror på hur man själv gått ut inför kommunalvalet för två år sedan och hur man har jobbat under den här tiden. Jag förstår och respekterar att de håller fast vid sitt ja. Samtidigt så tycker jag det är hedersvärt att de som känner att deras väljare röstade nej till en fusion nu ändrar sig.

Beslutet är upp till fullmäktige – majoriteten kommer att rösta nej

Måndagen den 25 mars kommer kommunstyrelsen i Korsholm att ta upp frågan om en fusion med Vasa. Lithén tror att det kan bli så att tjänstemannaberedningen föreslår att styrelsen ska säga nej till avtalet och att det kan bli en omröstning i styrelsen.

I vilket fall som helst kommer frågan att avgöras i fullmäktige.

- Det här började som en motion i fullmäktige och därför känns det bra och rätt att det också är fullmäktige som kommer att fatta beslutet, säger Lithén.

Beslutet om en fusion med Vasa kommer att fattas av kommunfullmäktige den 2 april. Samma dag ska stadsfullmäktige i Vasa fatta ett beslut om en fusion med Korsholm.

Men om fullmäktige i Korsholm säger nej så blir det ingen fusion.

Och som det ser ut nu tyder allt på att det kommer att bli ett nej då fullmäktige i Korsholm röstar om saken. Innan folkomröstningen gick 24 ledamöter ut med att de är för en fusion med Vasa.

Efter att det stod klart att över 60 procent av folket sa nej till en fusion har ja-sidan tappat mark.

Tror inte frågan om fusion dyker upp på agendan på länge

Förhållandet mellan ja- och nej-sidan är nu att 22 ledamöter är emot en fusion och 21 för en fusion. Carola Lithén ser det som mycket osannolikt att någon av de som nu är emot en fusion skulle byta åsikt.

- Jag kan inte tro att det finns någon sådan risk som jag skulle kalla det. De som redan gått ut med att de röstar nej fick sin åsikt starkt bekräftat av invånarna genom att folkomröstningen blev så klar. Jag kan inte ens tänka mig att någon nu skulle ändra sig.

Tror du frågan kommer att komma upp igen?

- Inte inom en överskådlig framtid. Nu gäller det för oss att se över de strategier och planer vi har i kommunen, göra dem bättre och tydligare och bli ännu bättre på att samarbeta med våra grannar. Med Vasa, men också med de övriga grannkommunerna och kommunerna i regionen, säger Lithén.

Tror du frågan kommer upp i samband med kommunalvalet om två år?

- Det kommer säkert att finnas kandidater som vill starta diskussionen och de kommer att ha understöd bland befolkningen eftersom drygt 36 procent var intresserade av en fusion. Men jag tror nog att förhållande majoritet och minoritet kommer att hålla i sig väldigt tydligt, säger Lithén.

Läs också