Hoppa till huvudinnehåll

Fattiga Moçambique illa ute när världens stormar ändrar karaktär

Människor går på översvämmad gata i Moçambique.
Människor går på översvämmad gata i Moçambique. Bild: All Over Press/Denis Onyodi/IFRC/HANDOUT Moçambique,Cyclone Idai

Cykloner och orkaner rör sig allt långsammare och de för med sig allt mera vatten. Det kan vara ödesdigert för vilket land som helst, men speciellt för fattiga länder, tror Svenska Yles vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund.

Att Moçambique har utsatts för en cyklon är naturligtvis tragiskt, men det är ingen stor överraskning - man kunde förvänta sig att det sker förr eller senare.

Cykloner och orkaner är inte särskilt ovanliga, men det finns en uppenbar risk för att de blir fler och mer destruktiva. Då är just Moçambique illa ute.

Människor röjer upp efter stormen Idai i Moçambique.
Människor röjer upp efter stormen Idai i Moçambique. Bild: All Over Press/Denis Onyodi/IFRC/HANDOUT Moçambique,Cyclone Idai

Det kan te sig oväntat att den nu aktuella cyklonen Idai kunde orsaka så mycket skada med tanke på att den inte var så stark.

Svenska Yles vetenskapsredaktör Marcus Rosenlund förklarar att man inte får stirra sig blind på vindstyrka.

- Det handlar om en kombination av regnmängder, stormfloder, tidvatten. Det är många faktorer som måste räknas in, säger Rosenlund om vad som påverkar destruktiviteten.

Stormarna genomgår en evolution

Idai kan för övrigt vara en vink om hur stormarna ändrar karaktär. Förändringen har i själva verket redan börjat.

- När orkaner och cykloner en gång anländer så stannar de kvar längre, det har man kunnat slå fast, de rullar långsammare framåt. Och eftersom atmosfären är allt varmare så finns det mera fukt i atmosfären och då regnar det mera, säger Rosenlund.

Marcus Rosenlund ute vid en vägg
Marcus Rosenlund. Marcus Rosenlund ute vid en vägg Bild: Yle/Ilmari Fabritius Yle Vega,radio,samhälle

Iakttagelsen stämmer in på Idai som förde med sig stora mängder regn och därmed enorma översvämningar.

Enligt forskarnas prognoser och modeller förväntas också framtida oväder producera allt större mängder nederbörd.

På sistone har vi haft en del oväder som har betett sig just så som forskarna har antagit att de kommer att börja bete sig.

Låglänt och folkrikt är farligt när stormen kommer

Stormar överlag förutspås inte bli vanligare, det gäller speciellt de medelstarka. Men de allra starkaste stormarna blir troligtvis fler och kommer med allt mera nederbörd.

Just områden som Moçambique tros vara i farozonen av flera orsaker när stormarna ändrar karaktär.

- Folkrika länder med låglänta kusttrakter och floddeltan kan få det mycket svårt i och med vattenmassorna som sköljer in över land. När ovädret kommer och driver upp en massiv vägg med vatten ställer det till med otroligt stora problem.

En kvinna och två barn som sitter vid en väg och väntar på hjälp efter stormen Idai i Moçambique.
En kvinna och två barn som sitter vid en väg och väntar på hjälp efter stormen Idai i Moçambique. Bild: All Over Press/Denis Onyodi/IFRC/HANDOUT Moçambique,Cyclone Idai

Samma problem gäller i områden som Sydostasien och Bangladesh.

Ett fattigt land kan inte förbereda sig

Samtidigt får vi inte glömma att Moçambique är ett av världens fattigaste länder. Hur kan landet ens försöka förbereda sig för en cyklon?

- De kan inte göra så mycket, de är fattiga. De borde utveckla infrastrukturen åt ett håll som inte är så känsligt för se här stormarna. Nederländerna har gjort det, men det har kostat dem en förmögenhet och Nederländerna är ett rikt land.

Förstörelse efter cyklonen idai i Moçambique.
Förstörelse efter cyklonen idai i Moçambique. Bild: All Over Press/JOSH ESTEY/CARE/HANDOUT Moçambique,Idai

Rosenlund påpekar att men inte kan säga med säkerhet att de förändrade stormarna beror på klimatförändring eller global uppvärmning.

- Men vi vet att sannolikheten för den här sortens stormar redan har gått upp och den ökar hela tiden.

Läs mera:

Landssorg i tre dagar efter cyklonen i Moçambique - "En av de värsta väderkatastroferna någonsin"

Medan dödssiffran stiger efter förra veckans cyklon uppger FN att miljontals människor kan påverkas av katastrofen i Moçambique.