Hoppa till huvudinnehåll

#femtioelvafrågor: “Politiker som hoppar mellan partier har ingen ljus politisk framtid”

Bo-Göran Lillandt i brun jacka står framför en stor vedhög som en vägg av stockar.
Bo-Göran Lillandt funderar på hur många partiers linjer en politiker kan säga sig representera. Bo-Göran Lillandt i brun jacka står framför en stor vedhög som en vägg av stockar. Bild: Bo-Göran Lillandt politik,val,riksdagsval,partier

Kan en politiker representera flera partiers linjer? Det funderar Bo-Göran Lillandt i Luvia på. Statsvetaren Göran Djupsund menar att många väljare tappar förtroendet för politiker som inte håller sig till en linje.

Femtioelva frågor inför valet är Svenska Yles satsning inför riksdagsvalet i april. Här kan du ställa dina egna frågor som vi ställer vidare till experter, riksdagspartier och andra som kan ge svar.

Bo-Göran Lillandt i Luvia är informationskoordinator och har inför valet börjat undra över hur det fungerar när politiker säger sig representera mer än ett partis linje.

– Hur många partier och politiska linjer kan en politiker representera och arbeta för samtidigt?

Lillandt har funderat på frågan på grund av två specifika fall han har hört om, det ena kommer från Helsingfors valkrets.

– Där har Svenska folkpartiet nominerat Birgitta Johansson från Esbo. Johansson har suttit i kommunalpolitiken i Esbo som obunden för de Gröna. Hon är finskspråkig och har i Esbo helt andra åsikter än de som SFP står för. Hon vill till exempel att pälsdjursnäringen ska avslutas.

I Björneborg finns ett annat exempel, Blå framtids riksdagsledamot Ari Jalonen.

– Han försöker hålla sig kvar i riksdagen genom att ställa upp som obunden på Samlingspartiets lista. Samlingspartiet är i valförbund med Svenska folkpartiet i Satakunta.

- Valförbundet innebär att de som röstar på SFP kanske hjälper in en blå ledamot in i riksdagen.

Professor emeritus i statsvetenskap Göran Djupsund svarar på frågan:

– En person kan bara representera ett politiskt parti åt gången, men man kan samarbeta och stöda flera partier om de tycker ungefär som man själv.

Att samarbeta med olika partier, som i Ari Jalonens fall, förstår Djupsund bra..

– Det kan nog hända att du hittar andra samarbetspartners i din hemstad än vad du hittar i landets riksdag.

Nytt parti – gamla eller nya väljare?

Vissa politiker byter också parti, eller visar att de är villiga att göra det.

– Försvarsminister Jussi Niinistö som kommer att ställa upp för Blå framtid i riksdagsvalet har själv sagt att om Blå framtid blir ett mycket marginellt parti i riksdagen kan han tänka sig att återvända till fadershuset, det vill säga till Sannfinländarna.

I Niinistös fall menar Djupsund att man ska se det som en signal att man ska våga rösta på honom och Blå framtid även om de inte blir så stora.

Men Djupsund säger att väljarna inte upplever politikerna som pålitliga om de byter parti eller kan tänka sig att göra det.

– Generellt har de politiker som byter parti inte en så ljus politisk framtid.

Maria Tolppanen i Vasa bytte från Sannfinländarna till Socialdemokraterna.

Djupsund frågar sig vem som skulle ha röstat på henne om hon ställt upp i år, vilket hon alltså inte gör.

– Är det de som redan är socialdemokrater och nu tycker att hon är en del av dem eller tror man att hon tar med sig väljare från Sannfinländarna? Det är nog svårt att hålla kvar väljarna om man byter parti.

Birgitta Johansson meddelade Svenska Yle den 7.4.2019 att hon avsade sig sina förtroendeuppgifter inom De Gröna i februari 2019 men att uppgifterna ännu saknas på partiets hemsida. Esbofullmäktige kommer att bestyrka uppgifterna den 29.4. skriver Johansson i ett e-postmeddelande. Hon fortsätter som obunden på SFP:s lista. Formuleringen "sitter samtidigt i kommunalpolitiken i Esbo som obunden för de Gröna" har ändrats till "har suttit i kommunalpolitiken i Esbo som obunden för De Gröna".

Femtioelva frågor inför valet är Svenska Yles satsning inför riksdagsvalet i april. Här kan du ställa dina egna frågor som vi ställer vidare till experter, riksdagspartier och andra som kan ge svar.

Val