Hoppa till huvudinnehåll

Finländare i Utrecht känner sig trygga trots dramatisk skjutning: "Det är en jättetrevlig stad att bo i"

Vasabördiga Michaela Lipkin fotograferad i ett höstligt Utrecht med pittoreska kanaler och höstliga träd i bakgrunden.
För Michaela Lipkin är Utrecht möjligheternas stad. Vasabördiga Michaela Lipkin fotograferad i ett höstligt Utrecht med pittoreska kanaler och höstliga träd i bakgrunden. Bild: @MichaelaLipkin Utrecht

Till följd av skjutningen i en spårvagn i måndags blev nederländska Utrecht föremål för en hel del tvivelaktig publicitet. Enligt vasabördiga Michaela Lipkin är Utrecht ändå i grunden en trygg och välkomnande stad.

- Det är en jättetrevlig stad att bo i. En studentstad som påminner om Amsterdam men mindre till storlek med fina kanaler och gott om utbud, berättar Lipkin.

Lipkin har bott i Utrecht i fyra år tillsammans med sin man. Hittills har hon inte upplevt staden som otrygg.

- Vi har inte märkt att det skulle vara mer otryggt här än på andra ställen där vi bott tidigare.

"Väldigt synd att det hände här"

På måndag förmiddag bröt skottlossning ut i en spårvagn vid 24 Oktorberplein, västerom centrum av Utrecht. Tre personer omkom medan fem skadades.

- Det är väldigt synd att det hände här, säger Michaela Lipkin.

- Men tyvärr så händer det den här typen av händelser även på andra håll i världen.

Under måndagen förekom varierande uppgifter om motivet bakom skjutningen. Tillsvidare har varken polisen eller åklagaren kunnat bekräfta orsaken till dådet.

Enligt Lipkin är det förståeligt att fallet väcker stor uppmärksamhet. Samtidigt ska man inte dra förhastade slutsatser av det skedda.

- Man vill förstås veta så mycket fakta som möjligt innan man drar några slutsatser.

Terrorhotet på maximal nivå

Nederländerna hör till de europeiska länderna som till stora delar undkommit den typ av terrordåd som skakat om många av dess grannländer under de senaste åren.

Skjutningen i måndags fick ändå de nederländska myndigheterna att höja nivån för terrorhot till högsta möjliga.

Premiärminister Mark Rutte sade att det råder en djup känsla av skräck och misstro efter händelserna samtidigt som han utlyste allmän sorgflaggning till onsdagen för att hedra minnet av offren.

Nederländerna ger aldrig vika för intolerans

Rutte säger att Nederländerna aldrig kommer att ge vika för intolerans.

Enligt Lipkin är det möjligt att dådet kommer att användas som ett slagträ av dem som vill skapa ökad polarisering i samhället.

- Säkert finns det den risken. Men vi ska hoppas att det inte blir så.

- Känner jag Nederländerna så ser jag inte en stor risk för det, eftersom det är ett öppet land som varit det en lång tid. Därför trivs också vi så bra här, sammanfattar Lipkin.

Läs också