Hoppa till huvudinnehåll

Granlunds mål hjälpte Pettersson slå rookierekordet – Tampa Bay säkrade redan nu grundseriesegern i NHL

Markus Granlund satte stopp för en sex veckor lång mållös svit då han hjälpte Vancouver bortaslå Chicago med 3–2. Elias Pettersson noterades för en assist till målet och blev samtidigt Vancouvers poängmässigt bästa nykomling genom tiderna. Steven Stamkos skrev samtidigt historia i Tampa Bay.

15 matcher. Sex veckor. Så länge hade Markus Granlund gått utan att lyckas hitta nätmaskorna

Men borta mot Chicago lyckades han äntligen. Med 1–1 på tavlan i mitten av den andra perioden var Granlund först på en retur och pangade in pucken.

Målet var Granlunds tionde för säsongen.

Den svenska rookiekometen Elias Pettersson noterades för en assist till fullträffen och skrev samtidigt om historieböckerna i Vancouver. Poängen var nämligen Petterssons 61:a för säsongen – mest av någon nykomling i Canucks-tröjan någonsin.

– Det betyder mycket för mig. Jag är väldigt stolt över rekordet, men jag fokuserar bara på nästa match. Men visst är jag lycklig, säger Pettersson på NHL.com.

Vancouver vann till slut matchen med 3–2 i förlängning.

Winnipeg slog Los Angeles

Patrik Laine blev däremot utan poäng för första gången på tre matcher då hans Winnipeg Jets bortsalog Los Angeles Kings med samma siffror.

Laine spelade igen i förstakedjan tillsammans med Mark Scheifele och Blake Wheeler.

Han kom närmast att näta då han tillsammans med backen Tyler Myers fick ett två-mot-en-anfall till stånd. Myers valde ändå att skjuta själv istället för att passa, och stod samtidigt för segermålet i matchen.

Hoppa över Twitterpostning

Presidents’ Trophy till Tampa Bay

Tampa Bay säkrade i sin tur grundseriesegern i NHL med en 4–1-seger över Arizona under nattens omgång. Tampa Bay har nu samlat ihop 116 poäng under den pågående säsongen.

Grundserietiteln är klubbens första genom tiderna. I praktiken innebär segern att Tampa Bay kommer att ha hemmafördel genom hela Stanley Cup-slutspelet.

– Det är förstås Stanley Cup man spelar för, men man måste spela 82 matcher för att ta sig till slutspel och det finns många lag i ligan som inte har vunnit det här priset, säger tränaren Jon Cooper på ligans hemsida.

Det brukar dessvärre inte alltid gå vägen för grundserieettan i slutspelet. Sedan säsongen 1985-86 har Presidents’ Trophy-vinnaren endast vunnit Stanley Cup åtta gånger. Senast det hände var säsongen 2012-13 då Chicago Blackhawks gick hela vägen.

Steven Stamkos blev i sin tur alla tiders målskytt i Lightning då han pangade in 1–1-kvitteringen i den första perioden. Målet var Stamkos 384:e för klubben. Vincent Lecavalier var den tidigare rekordinnehavaren.

Tio matcher återstår ännu av grundserien för Tampa Bays del. Ifall slutspelet skulle köra igång nu skulle Lightning ställas mot Columbus Blue Jackets i den första slutspelsomgången.

Resultat, NHL:

Tampa Bay – Arizona 4–1

Chicago – Vancouver 2–3 e.fl.
VAN Granlund 1+0, +1, 16:26

Los Angeles – Winnipeg 2–3
WPG Laine 0+0, +1, 14:59
WPG Niku 0+0, +1, 15:18

Vegas – San Jose 7–3
SJS Donskoi 0+0, +/- 0, 10:47

Videobilder från Viasat.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport