Hoppa till huvudinnehåll

Japanska OS-chefen avgår efter korruptionsmisstankar – tog emot miljonbonus strax innan Tokyo fick värdskapet

Tsunekazu Takeda.
Tsunekazu Takeda. Tsunekazu Takeda. Bild: Jean-Christophe Bott / EPA-EFE / All Over Press Tsunekazu Takeda

Japans olympiska kommittés ordförande Tsunekazu Takeda avgår från sin post. Takeda misstänks för korruption i samband med valet av värd för sommar-OS 2020, som Tokyo vann. Själv hävdar Takeda att det inte har något att göra med misstankarna.

– Med tanke på framtiden för vår olympiska kommitté är det rätta beslutet att lämna över saker och ting till en ny ledare från nästa generation, förklarade Takeda själv sitt avsked på ett OK-möte enligt AFP.

71-åringen meddelade samtidigt att han kommer att avgå från sina uppgifter inom den internationella olympiska kommittén.

Men enligt Takeda hade beslutet ”inget att göra med” den pågående franska undersökningen.

Bad om ursäkt

Takedas mandat skulle ha tagit slut i juni. Enligt AFP har JOK en åldersgräns på 70 år för aspirerande ordförandekandidater, men övervägde tidigare enligt nyhetsbyrån att skriva om reglerna för att tillåta Takeda att sitta kvar.

Efter nyheterna om korruptionsmisstankarna ökade ändå pressen på Takeda att avgå.

Takeda var ansvarig för ansökningsprocessen då Tokyo fick värdskapet för sommar-OS 2020. I januari meddelade franska myndigheter att Takeda är misstänkt för korruption.

Enligt uppgift fick Takeda en bonus på två miljoner euro innan Tokyo fick OS-värdskapet framför näsan på de övriga kandidaterna Istanbul och Madrid.

– Jag ber om ursäkt för de stora bekymmer som Japans folk får ta del av. Japanerna har gett så mycket stöd till Olympiska spelen i Tokyo. För att kunna skingra alla misstankar tänker jag fortsätta samarbeta med utredningarna, sa Takeda då.

Källor: STT, AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Sport