Hoppa till huvudinnehåll

Matias Strandvall skriver under Iivo Niskanens kritik: "Att åka på landslagsläger nu som då och sedan göra vad man vill fungerar inte"

Matias Strandvall i farten.
Matias Strandvall. Matias Strandvall i farten. Bild: Yle / Tomi Hänninen Matias Strandvall

Själv har jag sett hur nya åkare som fått delta på landslagsläger genast tagit stora steg framåt. Det konstaterar Matias Strandvall, som lika som Iivo Niskanen efterlyser nya tag av skidlandslaget. Hans lösning: Hårdare krav och fler landslagsträningar.

Det finländska skidlandslagets framtid fortsätter att väcka diskussion.

På tisdagen berättade skidförbundets verksamhetsledare Mika Kulmala för Yle Urheilu att man reagerat på Iivo Niskanens utläggning som kom i helgen.

Niskanen efterlyste då högre krav på de finländska åkarna och diskussion om träningsrutinerna i Finland.

Ett av sätten att åtgärda situationen kunde vara att centrera verksamheten till landslaget, vilket är något som Kulmala lovar att skidförbundet ska se över.

– Ibland efterlyser åkarna mer individuellt ansvar och ibland vill man ha starkare ledning från landslagets sida. Det är en oerhört viktig sak att lyfta fram. Ifall alla är av den åsikten att landslagets roll ska bli starkare så är jag definitivt för idén, säger Kulmala till Yle.

"Kravnivåerna höjs så gott som varje dag"

Matias Strandvall håller med. Inte bara det. Enligt den tidigare landslagsåkaren skulle de flesta problem lösas med mer landslagsverksamhet.

– Iivo är inne på helt rätt spår, säger han för Yle Sporten.

– Kravnivåerna inom toppidrotten höjs så gott som varje dag. Idrotten går hela tiden framåt. För att vi ska bli bättre krävs det att vi utmanas varje dag, fortsätter han.

Matias Strandvall under en presskonferens.
Matias Strandvall avslutade elitsatsningen våren 2018. Matias Strandvall under en presskonferens. Bild: All Over Press / Heidi Koivunen Matias Strandvall

Enligt Strandvall är det nuvarande upplägget med mycket individuell träning inte hållbart i längden.

– Det system vi har i dag där man åker på landslagsläger nu och då och sedan gör vad man vill där fungerar inte. Det måste finnas gemensam träning, säger Strandvall.

– Själv har jag sett hur nya åkare som fått delta på landslagsläger genast tagit stora steg framåt. Vad beror det på? Jo, på att de har blivit utmanade. Att det har krävts av dem att de utmanat sig själva, att de har fått försöka utmana dem som är bättre och mer rutinerade, fortsätter han.

"Faktum är att världseliten blir allt yngre"

Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm skrev i sin VM-krönika att landslaget borde börja inkludera allt yngre åkare, som man framgångsrikt gjort i Sverige. Strandvall håller med.

– Vi måste höja på kravnivån också i juniorlandslagen, redan i ung ålder. Man kan inte kräva att alla 15-16-åringar ska börja specialisera sig, men de bästa unga åkarna ska man våga satsa på tidigare. Ta med dem på träningar så att de får försöka hänga på Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski, säger Strandvall.

Johannes Hösflöt Kläbo vann VM-guld i sprint.
Johannes Hösflot Kläbo ett exempel på att man inte behöver vara rutinerad för att skörda framgång i stortävlingar. Johannes Hösflöt Kläbo vann VM-guld i sprint. Bild: Lehtikuva Johannes Høsflot Klæbo

– Faktum är att världseliten blir allt yngre. Tidigare har det talats om att man som uthållighetsidrottare är bäst som 30-åring, men om man ser på medaljörerna i Seefeld så är merparten mycket yngre än så, fortsätter han.

Expertis från Norge eller Sverige inte ett måste

Iivo Niskanen ansåg också att skidförbundet ska blicka till Norge för hjälp. Mika Kulmala säger att det är en bra idé och lyfter själv också upp Sverige som ett land där det finns kunskap som kan gynna den finländska längdåkningen.

– Man måste följa med hur konkurrenterna gör för att själv hänga med i svängarna, säger Kulmala.

Strandvall tror ändå att kunskapen som existerar i Finland i dag bra kunde räcka till, så länge den utnyttjas på rätt sätt.

– Jag tror inte att man gjort något annat i Sverige, till exempel, än att man faktiskt har tränat i grupper. Det viktigaste för åkarna är att bli utmanade varje gång, varje träning.

Frida Karlsson ler på prispallen.
Svenska Frida Karlsson var en av de unga åkarna som gjorde succé i Seefeld. Frida Karlsson ler på prispallen. Bild: imago images / Beautiful Sports / All Over Press Frida Karlsson

Man måste också bli bättre på att utveckla snabbhet, säger Strandvall.

– Man måste satsa på sådana som har snabba egenskaper. Att utveckla deras teknik och uthållighet. Dagens idrott går ändå via snabbhet. Har vi inga åkare som kan åka en sprint snabbt så får vi inga åkare som kan åka 15 eller 50 km snabbt heller.

Strandvall efterlyser också individuellt ansvar.

– Man måste våga sätta sig själv på spel. Kör man in i väggen så måste man vila och kanske komma tillbaka starkare. Men om man aldrig går in i väggen så blir man inte bättre heller.

Läs mera:

Framgångarna uteblev i mästerskapen – nu väntar förändringar: ”Vi kan inte vara nöjda”

Olli-Pekka Kärkkäinen som är grenchef inom toppidrottsenheten i Finlands olympiska kommitté sticker inte under stol med att den här säsongen har varit en besvikelse i längdskidåkning och skidskytte. För att framtiden inte ska bli lika dyster kommer man bland annat att se över träningen och kommunikationen.

Läs mera:

Iivo Niskanen lägger ut texten – något måste göras åt den finländska längdåkningen: ”Hämta in kunskap från Norge”

Finlands främsta längdåkare Iivo Niskanen tar kraftigt ställning till den rådande situationen inom skidlandslaget i en intervju för Yle. Niskanen efterlyser bland annat högre krav på åkarna och en uppdatering av träningsrutinerna.

Läs mera:

Glenn Lindholm: Sex punkter som ska hindra Finland från att halka efter ytterligare – skid-VM i Seefeld bröt den positiva trenden

Noggrannhet, social samvaro, teknik och taktik. Där några punkter som man inom den finländska längdåkningen måste bli bättre på för att i fortsättningen kunna utmana Sverige och Norge i stortävlingar, skriver Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport