Hoppa till huvudinnehåll

Nya hänsynslösa Bottas jämförs redan med Spartacus, Rocky Balboa och Nico Rosberg: ”Ett uppror”

Valtteri Bottas sprutar champagne på sig själv.
Valtteri Bottas efter segern i Australien. Valtteri Bottas sprutar champagne på sig själv. Bild: ATP/WENN.com/All Over Press Valtteri Bottas

Valtteri Bottas stod för en synnerligen dominant uppvisning då formel 1-säsongen körde igång i Australien på veckoslutet. Nu ska han på allvar ses som en utmanare till VM-titeln, konstaterar bland andra Autosport.

Australiens GP blev en Valtteri Bottas-show. Finländaren startade från startruta nummer två och körde förbi stallkamraten och den regerande världsmästaren Lewis Hamilton redan i den första kurvan.

Efter det var det inte två ord om saken. Bottas dominerade loppet ända fram till slutet.

– Det här var absolut mitt livs bästa tävling. Vad hände egentligen? Jag vet inte vad jag ska säga, sade Bottas i tv-intervjun i Melbourne efter loppet, efter att bland annat ha konstaterat i stallets radio att "alla som känner sig berörda ska dra åt fanders".

Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens noterade direkt att det här inte var den Bottas som fick ge sig gång efter gång i fjol.

– Att det skulle bli en så överlägsen seger, det hade ingen räknat med. Inte han själv, inte Lewis Hamilton, inte teamchefen Toto Wolff. Ingen, konstaterade af Petersens.

– När han dök upp på testerna var det en helt ny Valtteri Bottas. Det man mest märkte det på var skägget. Kanske försökte han ge ett mer aggressivt intryck. Och det lyckades han definitivt med i dag, fortsatte han.

"Rocky Balbo-ttas"

Bottas lovordas nu globalt efter uppvisningen i Melbourne.

Formel 1-serien delade sent på måndagskvällen en video på sitt Twitter-konto, där man mixat ihop videobilder på Bottas med de legendariska träningssekvenserna från Rocky-filmerna.

– Rocky Balbo-ttas, lyder beskrivningen.

De är inte ensamma med hyllningarna.

"Tänker inte nöja sig med att vara tvåa"

F1-skribenten Edd Straw skriver på Autosport.com (bakom betalmur) att den nye ”hänsynslöse” Bottas ska ses som en allvarlig utmanare till VM-titeln.

– Han skickade ett meddelande om att han inte tänker nöja sig med att vara tvåa i världens bästa stall, skriver Straw.

Den ansedda italienska F1-krönikören Leo Turrini drar i sin tur paralleller till antikens Rom.

– Bottas har återvänt till framgångarnas väg. Det är en hämnd och ett uppror, som påminner om hur gladiator-slaven Spartacus vägrade föra frukost till kaptenens rum, skriver Turrini på Sky Sport Italia.

"Hade en hänsynslös blick"

Richard F. Rose kallar Bottas insatser i Australien ”Rosbergaktiga” på sajten Planet F1.

– Insatsen påminde om Nico Rosbergs inledning på F1-säsongen 2016. Då hade Lewis Hamilton också pole position, men förlorade direkt mot sin stallkamrat. Det visade sig bli en seger som skulle lägga grunden för Rosbergs VM-titel, skriver han och påpekar att man ska akta sig för en uppretad Hamilton i nästa GP.

Nico Rosberg är en tysk racerförare.
Nico Rosberg. Nico Rosberg är en tysk racerförare. Bild: xpbimages.com Nico Rosberg

Sky Sport-experten Martin Brundle såg också något nytt i Valtteri Bottas i Melbourne.

– Valtteri såg helt enkelt barskare och mer målmedveten ut då han tog av sig hjälmen efter loppet. Han hade en hänsynslös blick för en stund, innan adrenalinet började sjunka och ett leende kom fram, skriver Brundle.

Formel 1-säsongen fortsätter i Bahrain den 29-31.3.