Hoppa till huvudinnehåll

Regeringsförhandlingarna i Estland tog en överraskande vändning: Den liberala kvinnan verkar spelas ut av konservativa män

Stenbockska huset upplyst i Estlands färger.
Det är om makten här i Stenbockska huset kampen går. Det är premiärministerns residens och här sammanträder också regeringen varje torsdag. Stenbockska huset upplyst i Estlands färger. Bild: Yle/Gustaf Antell Estlands 100-årsjubileum,Stenbockska huset

För två veckor sedan jublade Reformpartiet och partiledaren Kaja Kallas för att partiet blev störst i parlamentet - med bred marginal. Men nu verkar en värdekonservativ koalition överraskande ta makten i stället.

- Det är tydligt att den som nu regeringsförhandlar splittrar samhället, sade Reformpartiets ordförande Kaja Kallas i en intervju för det estniska rundradiobolaget ERR i går.

Det är en intervju där det går att ana en viss bitterhet. Det var ju trots allt Reformpartiet med Kallas i spetsen som vann valet.

Partiet fick dessutom fler mandat än Estlands historiskt sett starkaste parti någonsin har fått - 34 mandat av 101 i Riigikogu.

Och inte bara det. Med det valresultatet i ryggen såg det ut som om hon skulle bli Estlands första kvinnliga premiärminister.

Men sedan hände det som nästan ingen hade trott skulle hända.

Den sittande premiärministern, Centerpartiets Jüri Ratas, tillbakavisade Kallas inbjudan till koalitionssamtal.

Sedan bjöd han i stället in de två nationalkonservativa partierna Ekre och Isamaa - Fäderneslandet till regeringsförhandlingar.

Det är ungefär som att bjuda in ett mer värdekonservativt parti än Sannfinländarna och Blå framtid till samtal.

De här partiernas regeringsförhandlingar är legitima också utgående från praxis. Efter valet år 2003 lämnades Centerpartiet utanför regeringen trots att det vann valet.

De har 57 mandat i nya Riigikogu och Ekres valresultat var en klar seger. Partiet ökade antalet mandat i parlamentet från sju till nitton.

Estlands premiärminister Jüri Ratas under valkampanjen den 1 mars.
Centerpartiets Jüri Ratas leder de, enligt många, kontroversiella regeringsförhandlingarna. Estlands premiärminister Jüri Ratas under valkampanjen den 1 mars. Bild: AFP / Lehtikuva Jüri Ratas,Estland,Centerpartiet

Beslutet höjde ändå på en hel del ögonbryn. Ratas hade lovat att inte samarbeta med Ekre inför valet.

Trots att en del kommentatorer sade att han inte lät övertygande så utgick de flesta ifrån att det var ett löfte som skulle hålla.

När Centern, Ekre och Isamaa inledde sina förhandlingar i början av förra veckan var ännu den allmänna uppfattningen att Ratas sysslar med förhandlingstaktik.

Men han fick hård intern kritik inom partiet. Centern är populärt bland den ryskspråkiga minoriteten och partiets ryska parlamentariker varnade för att partiet kan splittras.

- Ekre är inte ett parti jag vill sitta i samma regering med. Så enkelt är det. Jag tror inte att väljarna förlåter mig för det, sa till exempel den populära, om än också kontroversiella, Yana Toom i fredags.

Men också många av Centerns unga och urbana medlemmar protesterade genast.

Ett av de stora framtidsnamnen inom partiet, Raimond Kaljulaid, presidentens bror, lämnade sin plats i partiledningen.

Men regeringsförhandlingarna framskred dag för dag och varje kväll ställde de tre partiledarna sig framför kamerorna och sade att allt går bra.

I går, på måndag morgon, verkade också Reformpartiet tro att Estland kommer att få en Center-ledd värdekonservativ regering.

Kandidater för Reformpartiet på en valaffisch i Tallinn den 22 januari 2019
Reformpartiet lovade en bättre framtid för den som röstade på partiet. Partiet fick 29 procent av rösterna, men verkar nu överraskande hamna i opposition. Kandidater för Reformpartiet på en valaffisch i Tallinn den 22 januari 2019 Bild: EPA-EFE/Valda Kalnina Estland,Tallinn,Estniska reformpartiet,parlamentsval

- Så som det nu ser ut – snarare ja. När man ser på de konkreta personernas motivation att gå ihop i en regering så är den väldigt stark.

Det säger Reformpartiets Urmas Paet, som ännu förra veckan anses ha varit en stark kandidat till att återvända till posten som utrikesminister. Han var utrikesminister från 2005 till 2014.

- Många av dem är i en situation där det inte finns någon återvändo.

Kaja Kallas gör vad hon kan för att få den potentiella regeringskoalitionen att se svagare ut än den kanske blir.

Om den här koalitionen inte blir av kommer Ekres väljare att vara ännu argare. De har nu legitima förväntningar på att partiet får en plats i regeringen.― Kaja Kallas, Reformpartiets ordförande

- När man lyssnar på Centerns och Isamaas retorik känns det som om de varken känner värme eller kyla gentemot Ekres väljare. De utnyttjar Ekre för att komma till makten och sedan tystar de ner partiet.

Ekres nästhögste man, partiledarens Mart Helmes son Martin, har lovat att tona ner den hårda retoriken.

- När man sitter vid makten har man en helt annan möjlighet att förverkliga sin agenda, säger han, vilket betyder att man byter taktik.

I dag verkar Ekres väljare vara mer än nöjda.

Partiet fick drygt 99 000 röster, vilket visar att det är en brokigare grupp än bara de personer som använder sig av främlingsfientlig retorik.

Det handlar till stor del om personer vars missnöje med samhällsutvecklingen har ignorerats i flera år.

Problemet för den majoritet ester som inte vill ha Ekres i regeringen är att partiledningen, med familjen Helme i spetsen, ofta själv har haft en retorik som låter rasistisk.

Partiledaren Marts fru Helle-Moonika blev också invald i Riigikogu i valet den 3 mars.

Jag hävdar att Timo Soini aldrig skulle ha tillåtit sig själv att uttrycka sig så som Mart eller Martin Helme gör.― Marina Kaljurand, före detta utrikesminister

- Timo Soini och jag var utrikesministrar samtidigt och vi möttes ofta på EU:s utrikesministermöten, säger socialdemokraten Marina Kaljurand. Rätta mig om jag har fel, men jag hävdar att Timo Soini aldrig skulle ha tillåtit sig själv att uttrycka sig så som Mart eller Martin Helme gör.

Få litar på Martin Helmes citat här ovan, att de om Ekre kommer till makten kommer att byta taktik.

Åtminstone inte när det gäller frågor som handlar om invandring, respekt för mänskliga rättigheter och Ekres hjärtefråga aborter.

Den stora frågan just nu är vad Centerledaren Jüri Ratas egentligen tänker. Eller, som hans kritiker säger, hur makthungrig är han?

Förra veckan förhandlade de tre partierna om sådana frågor som på förhand sett kan betraktas som lätta - idrott och kultur, till exempel.

Det är viktigt att komma ihåg att koalitionsförhandlingarna inte har kommit till de stora frågorna ännu.

I går började partierna diskutera ekonomiska frågor.

Ekres Martin Helme säger idag i Kuku raadio att den svåra frågan när det gäller ekonomin är partiets vallöfte att sänka omsättningsskatten från 20 till 15 procent.

- Inte ens vårt förslag att sänka den till 18 procent togs positivt emot, om man säger så. De slutliga besluten tas när alla beräkningar är gjorda.

Vi har beslutat att Estlands immigrationspolitik förblir konservativ, men vi står för en stark företagsvänlig politik som stöder uppstartsföretagens utveckling.― Helir-Valdor Seeder, Isamaa - Fäderneslandets partiordförande