Hoppa till huvudinnehåll

Satu Mäkelä-Nummela satte världsrekord men blev utan OS-biljett i trap: ”Blev tango istället för jenka, sköt inte alls som jag brukar”

Satu Mäkelä-Nummela
Satu Mäkelä-Nummela. Satu Mäkelä-Nummela Bild: EPA/OLIVER WEIKEN mäkelä-nummela,skytte,Satu Mäkelä-Nummela

Trapskytten Satu Mäkelä-Nummela stod för en jätteinsats i normaltävlingen i mexikanska Acapulco natten till tisdag finsk tid, då hon endast missade två av 125 skott och samtidigt satte nytt världsrekord. I finalen blev hon dessvärre femma, då de två främsta belönades med plats i OS 2020.

– Mina kollegor sade åt mig att inte göra som Sergej Bubka och bara förbättra världsrekordet med en lerduva. Men så gick det ändå, skrattar Satu Mäkelä-Nummela.

Då Yle når henne per telefon i Mexiko har tävlingen i Acapulco nyss avgjorts. Efter att ha träffat 123 av 125 lerduvor i normaltävlingen – ett nytt världsrekord – fick OS-guldmedaljören från 2008 nöja sig med att stanna på femte plats i finalen.

Mäkelä-Nummela missade nio lerduvor i finalen.

– Det blev tango istället för jenka. Jag sköt inte alls som jag brukar. Men så går det ju. Ibland rullar det på, men då när det gäller så slutar jag träffa. Men jag får vara nöjd med världsrekordet, säger Mäkelä-Nummela.

Satu Mäkelä-Nummela
Satu Mäkelä-Nummela. Satu Mäkelä-Nummela Bild: Timo Korhonen / All Over Press mäkelä-nummela,skytte,Satu Mäkelä-Nummela

I finalen stod mer än bara en världscupsdeltävlingsseger på spel. De två främsta skyttarna belönades nämligen med en plats i OS 2020. Jessica Rossi från Italien och Deng Weiyun tog hand om biljetterna.

– Jag hade problem att anpassa mig till skuggan på banan, förklarar Mäkelä-Nummela.

– Men det är totalt onödigt att komma med borförklaringar. Jag borde ha haft tålamod och väntat mer på att trycka på avfyraren, tillägger 48-åringen.

"Den här tabben får inte den här gumman att tappa humöret"

Sin nästa chans att knipa en OS-biljett får Orimattilaskytten i mitten av april, då nästa världscupdeltävling går av stapeln i Al-Ain i Förenade arabemiraten.

Sammanlagt är det nu fyra damer som redan har garanterat sin plats i sommarspelen i Tokyo.

– Inom citationstecken så borde det här innebära att det blir lättare för oss andra att placera oss tillräckligt bra för att knipa en OS-biljett, menar Mäkelä-Nummela.

– Jag börjar ändå hitta min form. Nu måste jag bara orka till slut. Den här finaltabben får nog inte den här gumman att tappa humöret, asvlutar hon.

Artikeln baserar sig på Upean ME:n peruskilpailussa paukutellut Mäkelä-Nummela pettyi olympiapaikan jahdissa – "Jenkan tahti hyytyi finaalissa tangoksi" skriven av Timo Uusitalo.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport