Hoppa till huvudinnehåll

Utrecht: Tredje person gripen i anknytning till spårvagnsskjutningen - brev i flyktbil stärker misstankar om terrorism

Ett bostadshus i Oudenoord, i Utrecht, som genomsöktes av polisen på måndagen.
Ett bostadshus i Oudenoord, i Utrecht, som genomsöktes av polisen på måndagen. Ett bostadshus i Oudenoord, i Utrecht, som genomsöktes av polisen på måndagen. Bild: AFP / Lehtikuva Utrecht

Nederländsk polis har gripit skytten och två andra personer i anknytning till skottlossningen i Utrecht på måndag förmiddag. Åklagare uppger att ett brev som hittades i flyktbilen pekar på att skjutningen kan ha kopplingar till terrorism.

Skyttens motiv är oklart och polisen har inte sagt vad de två andra gripna är misstänkta för.

Åklagarna har inte hittat kopplingar mellan den misstänkte och offren

Nederländska åklagare säger nu att de hittills inte har sett några tecken på att den man som misstänks för att ha beskjutit människor i Utrecht skulle ha haft någon direkt koppling till offren.

Åklagarna säger att de fortsättningsvis tar på allvar misstankarna om att att dödsskjutningarna var kopplade till terrorism. Misstankarna grundar sig bland annat på ett brev som har hittats i den bil som den misstänkta gärningsmannen flydde i.

Tre dödades i skottlossningen

Tre personer dog och fem sårades i skottlossning på och strax utanför en spårvagn i nederländska Utrecht på måndag förmiddag. Tre av de skadade är i kritiskt tillstånd.

Under eftermiddagen gick polisen ut med namn och bild på den misstänkte skytten, en 37-årig turkisk man. Efter en massiv polisoperation kunde han gripas, ungefär sju timmar efter skottlossningen, i ett bostadshus tre kilometer från brottsplatsen.

Ytterligare två personer har gripits i samband med skjutningen. Den andra av dem sent på måndag kväll. Men det är oklart hur de här två misstänks vara kopplade till skjutningen, för det har polisen inte alls kommenterat.

Terror eller relationsvåld?

Den misstänkte 37-årige skytten var känd av polisen sedan tidigare. Enligt nederländska medier har han bott i Nederländerna i åratal och stått inför rätta för bland annat stölder och rattfylla.

Så sent som för två veckor sedan hölls en första domstolsförhandling i ett fall där han står anklagad för en våldtäkt som ska ha inträffat i juli 2017.

På måndag kväll bevakade polisen den spårvagn där skottlossningen i Utrecht inträffade.
På måndag kväll bevakade polisen den spårvagn där skottlossningen i Utrecht inträffade. På måndag kväll bevakade polisen den spårvagn där skottlossningen i Utrecht inträffade. Bild: AFP / Lehtikuva Utrecht

Så gott som genast efter måndagens attack på spårvagnen gick polisen ut med att det kunde finnas terrormotiv bakom dådet. På måndag kväll sade polisen ändå att man inte kan utesluta att det egentligen handlade om relationsvåld.

Det är många frågor och rykten som cirkulerar.

Både med hänvisning till ögonvittnen och anonyma poliskällor uppgav nederländska medier på måndag kväll att gärningsmannens främsta mål kan ha varit en kvinna på spårvagnen.

På måndag kväll utreddes brottet fortfarande som ett möjligt terrorbrott, men inte heller premiärminister Mark Rutte uteslöt relationsmotiv.

– Det är många frågor och rykten som cirkulerar, men motivet är oklart sade Rutte under en presskonferens på måndag kväll.

Hotnivån i Utrecht med omnejd har höjdes till den högsta möjliga igår förmiddags, men har nu sänkts till den normala nivån.

Källor: AFP, AP, BBC, Yle. SR

Artikeln uppdaterades kl. 13.25 med uppgifter om brev som pekar på misstänkta terrorismkopplingar

Läs mera:

Tre döda i skottlossning i nederländska Utrecht - Den misstänkta är gripen av polis

Minst tre människor har dödats och fem skadats då en misstänkt 37-årig turkisk man öppnade eld i en spårvagn och på flera andra platser i staden Utrecht i Nederländerna. Mannen som misstänks för terrorism, lyckades fly men är nu gripen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes