Hoppa till huvudinnehåll

Valförbund med Sannfinländarna ska ge Egentliga Finlands Kristdemokrater en plats i riksdagen

Kristdemokraternas valstuga i Åbo.
Arkivbild. Kristdemokraternas valstuga i Åbo. Bild: Yle/Fredrik Häggman Kristdemokraterna i Finland (KD),valgatan i åbo

Kristdemokraterna i Egentliga Finland har ett klart mål i riksdagsvalet; kretsen siktar på att få en representant invald i riksdagen efter en paus på tolv år.

Det var ett lätt beslut att ingå ett valförbund, med egen lista borde vi fördubbla andelen röster och få en kandidat invald― kretsordförande Esa Asikainen

Partiet har därför ingått ett valförbund med Sannfinländarna i Egentliga Finlands valkrets. Det betyder att Kristdemokraterna ställer upp tre kandidater och Sannfinländarna 14.

- Det var ett lätt beslut att ingå ett valförbund, med egen lista borde vi fördubbla andelen röster och få en kandidat invald, säger Kristdemokraternas kretsordförande Esa Asikainen.

Enligt Asikainen är det realistiskt att räkna med att tre kandidater väljs in från den gemensamma listan och att en av dem är från Kristdemokraterna.

Avsaknaden av en sittande riksdagsledamot en utmaning

Utmaningen för Kristdemokraterna i Egentliga Finland är att kretsen inte har en sittande riksdagsledamot som kandidat eller en namnstark kandidat med räckvidd i hela valkretsen.

- Då Sari Essayah bodde i Pemar och ställde upp riksdagsvalet i början på 2000-talet fick hon 5000-6000 röster i valkretsen. Hur vi ska få tillbaka dessa röster är den stora frågan, medger Asikainen.

Enligt Asikainen är pastor Pertti Vallittu från Salo den uttalade toppkandidaten i kretsen.

Vallittu, Essayah, Östman
Pertti Vallittu tillsammans med Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah och Peter Östman, ordförande för den kristdemokratiska riksdagsgruppen. Vallittu, Essayah, Östman Bild: Yle/ AG Karlsson Salo,Kristdemokraterna i Finland (KD)

- Han är kanske mest känd i Saloregionen men vi litar på att våra trogna väljare ställer sig bakom honom.

Kristdemokraterna i riksdagsvalet - Egentliga Finlands valkrets

  • Kandidatlista: 1 kvinna och 2 män
  • Målsättning: 1 mandat
  • Riksdagsvalet 2015: 2,4 % av rösterna i valkretsen
  • Sittande riksdagsledamot: ingen (senaste riksdagsledamoten Sari Essayah 2003-2007)
  • Kuriosa: Går till val i valförbund med Sannfinländarna

Asikainen tror att Kristdemokraterna kan dra nytta av att teman som äldreomsorg, som partiet länge talat för, lyfts upp i den offentliga debatten den senaste tiden.

Han nämner också inneluftproblemen som en fråga som är viktig för partiet. Partiet lyfter också upp entimmeståget, behovet av en egen tekniskt fakultet i Åbo och förebyggande av marginalisering som viktiga teman i Egentliga Finland.

Kristdemokraternas valbudget är 40 000 euro i valkretsen. Därtill har kandidaterna egna valbudgetar.


Kristdemokraternas kandidater i Egentliga Finland i Yles valkompass


Annemari Kiekara, Koskis
Niko Kivimäki, Åbo
Pertti Vallittu, Salo

Läs också