Hoppa till huvudinnehåll

Besöket hos Trump splittrar NHL-mästarna: Senaste matchhjälten tackar nej, svenska stjärnan ”blandar inte sport och politik”

Brett Connolly i matchen mot New Jersey.
Först var Brett Connolly bäst på plan mot New Jersey. Sedan meddelade Washingtonspelaren att han tackar nej till Donald Trumps mästarinbjudan. Brett Connolly i matchen mot New Jersey. Bild: Icon Sportswire Brett Connolly

Washington Capitals har bestämt sig för att tacka ja till president Donald Trumps inbjudan till Vita Huset och spelare som Alexander Ovetjkin och Nicklas Bäckström är ivriga inför besöket. Men deras lagkompis Brett Connolly tänker stanna hemma.

Mästarlagen i de största nordamerikanska idrottsserierna brukar traditionellt få en inbjudan till Vita huset, men under Donald Trumps presidentperiod har besöken blivit en kontroversiell fråga och het potatis.

Senaste NBA-mästarna Golden State Warriors valde att tacka nej till besöket i protest mot Trumps politik, och presidenten själv valde att inte bjuda in fjolårets NFL-mästare Philadelphia Eagles efter att det stod klart att väldigt många spelare skulle låta bli att dyka upp.

De senaste Stanley Cup-vinnarna Washington Capitals offentliggjorde under tisdagen att laget nästa måndag kommer att hälsa på Trump och ta emot presidentens gratulationer.

Men alla spelare kommer inte att närvara.

Stöder gammal lagkompis

Minuter efter att Washington slagit New Jersey Devils med 4–1 upprepade matchens bästa spelare och segerskytt Brett Connolly att han tackar nej.

– Alla har rätt att göra som de vill och jag avböjer, säger Connolly enligt nyhetsbyrån AP.

– Jag ger mitt fulla stöd till en gammal lagkamrat som jag är god vän med och vars åsikter jag delar, säger kanadensaren Connolly.

Anfallaren berättade inte vilken spelare han syftar på men stalltipset är Devante Smith-Pelley, som redan i fjol meddelade att han inte kommer åka till Vita huset på grund av Trumps ”direkt rasistiska och sexistiska” uttalanden.

Bäckström räknar med upplevelse

Capitals svenska stjärna Nicklas Bäckström ser däremot fram emot besöket.

– Det kommer att bli kul, sade Bäckström enligt Washington Post efter tisdagens seger.

– Vi kommer inte att blanda ihop sport och politik. Vi ska dit för att vi vann i fjol. Det är upp till var och en att komma eller inte. Men att bli inbjuden av presidenten och få komma till Vita huset blir en stor upplevelse, säger svensken.

Också superstjärnan Alexander Ovetjkin kommer att infinna sig hos Trump.

– Jag är ivrig. Det ska bli trevligt, säger Ovetjkin enligt Washington Post.

Ishockeymästarnas besök är inprickat i Vita huset till måndag. 2017 års Stanley Cup-vinnare Pittsburgh Penguins hälsade också på hos Trump.