Hoppa till huvudinnehåll

Dags att sätta punkt för 14 år lång guldtorka – HJK starkast mästarkandidat i damligan

HJK:s spelare lyssnar på tränaren Joonas Rantanen.
Joonas Rantanen leder HJK:s träningar i Tali. HJK:s spelare lyssnar på tränaren Joonas Rantanen. Bild: Mikael Oivo / Yle HJK Helsingfors,joonas rantanen

Otroligt nog har HJK:s damer inte vunnit FM-guld sedan år 2005. Laget tappade flera profilspelare efter förra säsongen men är i alla fall stor mästarkandidat – inte minst eftersom PK-35 blev utan ligalicens.

Under de tio senaste åren har PK-35:s damer vunnit hela åtta FM-guld. När ett så framgångsrikt lag plötsligt faller bort kan man inom de främsta konkurrenterna inte låta bli att känna åtminstone lite guldvittring.

– Nu blev det lite jämnare. PK-35 har vunnit så mycket de senaste åren. När en så där stark vinnarkandidat är borta så… inte är det ju lätt någonsin men kanske lite lättare ändå, spekulerar HJK-målvakten Lotta Rosenström.

HJK:s spelare lyssnar på tränaren Joonas Rantanen.
HJK-spelare på lagmöte. HJK:s spelare lyssnar på tränaren Joonas Rantanen. Bild: Mikael Oivo / Yle HJK Helsingfors

På hösten har det gått 14 långa år sedan HJK:s senaste mästerskap år 2005. Nu finns det ett ypperligt läge att slå till. HJK kom nära redan i fjol men förlorade guldet med endast en poäng.

– Det var så klart en stor besvikelse när det inte blev av förra året. Det känns som att alla har en större ”kick” det här året. Vi vill vinna och kämpa extra hårt för det, berättar Rosenström.

Joonas Rantanen som har lotsat HJK sedan år 2016 påpekar att laget har gjort framsteg varje år.

– Vi har tagit fler poäng för varje säsong. I fjol blev vi en poäng ifrån den poängmängden som har räckt till guld de två senaste åren.

– Jag tror vi har en bra chans att bättra på ytterligare igen och komma ännu närmare mästarskapet, tror Rantanen.

Bra lag trots att Meriluoto, Saari och Summanen saknas

HJK går in i guldjakten med ett mindre rutinerat lag än i fjol. Målvakten Minna Meriluoto och backen Maija Saari har lagt av samtidigt som bland annat mittfältaren Eveliina Summanen har flyttat utomlands. HJK har ändå inte nödvändigtvis blivit sämre.

– Vi har fått in många nya spelare som är med i juniorlandslagen. Vi har en bra blandning av unga och gamla den här säsongen, anser Rosenström.

Linda Ruutu på HJK:s träningar.
Rutinerade mittfältaren Linda Ruutu är en av HJK:s nyckelspelare. Linda Ruutu på HJK:s träningar. Bild: Mikael Oivo / Yle Linda Ruutu,HJK Helsingfors

Lagkaptenen Linda Ruutu är aningen orolig över hur försvaret ska fungera i Meriluotos och Saaris frånvaro. Anfallet ska däremot inte ha blivit alls sämre.

– Jag tror att vi kommer att vara farligare i anfallsspelet. Dels kommer vi att spela lite annorlunda och så har vi fått förstärkningar till anfallet.

– Vi tappade väldigt mycket rutin från försvaret och det kommer att bli en utmaning. Vi har jobbat för att försvaret ska fungera även i fortsättningen. Jag litar på att vi kommer att få ordning på det, säger Ruutu.

Duell mellan HJK och Åland United?

Förutom HJK är mästarkandidaterna inte särdeles många. I Helsingfors verkar man vara rätt så säkra på vilket lag det gäller att slå i år om man vill sluta etta i damligan.

– Åland United kommer att vara ett starkt lag. Chefstränaren Samuel Fagerholm gjorde ett gott jobb i fjol och fick fortsatt förtroende, påpekar chefstränaren Rantanen.

Målvakten Lotta Rosenström på HJK:s träningar.
Lotta Rosenström (i bild) kämpar om speltid mot ett av lagets nyförvärv, Anna Koivunen. Målvakten Lotta Rosenström på HJK:s träningar. Bild: Mikael Oivo / Yle HJK Helsingfors,damfotboll

Målvakten Rosenström lyfter fram Åland Uniteds värvningar.

– De har fått starka spelare i Anna Westerlund och Tiia Peltonen. De har en stark backlinje och målvakterna i skick. De kommer säkert att vara ett tufft lag.

Åland United och HJK drabbar samman om en dryg månad. Före det har båda mästarkandidaterna fyra ligamatcher på programmet. HJK inleder säsongen borta mot ONS på lördag.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport