Hoppa till huvudinnehåll

Dopningsskandalen i Seefeld växer: 21 idrottare misstänks för bloddopning bland annat i Finland

Polisen var närvarande och aktiv i Seefeld.
Polisen var närvarande och aktiv i Seefeld. Polisen var närvarande och aktiv i Seefeld. Bild: All Over Press Seefeld

Dopningshärvan som inleddes med razzian under skid-VM i Seefeld fortsätter växa. 21 aktiva idrottare har gripits misstänkta för bloddopning. Finland nämns som ett av länderna där bloddopning har förekommit.

Den tyska polisen informerade på onsdagen om de senaste vändningarna i dopningshärvan som lär ska fortsätta växa.

21 idrottare med kopplingar till dopningsskandalen i Seefeld har gripits. De här idrottarna kommer från fem olika idrottsgrenar varav tre är vinteridrotter. En av de gripna ska ha deltagit vid vinter-OS i Pyeongchang.

Den tyska polisen vill inte avslöja från vilka nationer de gripna kommer men säger att det har förekommit otillåten bloddopning i tio länder. Åtta av länderna är från Europa.

Nationer som nämns är bland annat Finland, Sverige, Tyskland, Italien, Estland, Österrike, Schweiz, Sydkorea och Hawaii i USA.

Sydkorea arrangerade vinter-OS för ett år sedan. På Hawaii tävlar man årligen i Ironman i triathlon. I Finland arrangerades bland annat skid-VM för två år sedan.

Det finns inga uppgifter om att finländska idrottare ska finnas bland de gripna.

Dopningsläkaren Mark Schmidts verksamhet granskats noggrant

Tyska och österrikiska myndigheter utförde en omfattande razzia under skid-VM i Seefeld. Nio personer greps, fem av dem längdåkare. Förutom i Seefeld gjordes razzior i Erfurt i Tyskland där idrottsläkaren Mark Schmidts mottagning ligger.

Schmidt anses vara en av de centrala aktörerna i dopningsringen. Enligt tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung fann man 40 blodpåsar och annan dopningsutrustning i ett garage som fungerade som Schmidts laboratorium.

Den tyska polisen kunde även upplysa om att idrottarna betalade 4 000 – 12 000 euro för läkarens hjälp med bloddopningen, skriver NRK.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport