Hoppa till huvudinnehåll

Ettan och tvåan på alla tiders finländska målvaktslista höll nya nollor – Rinne stoppade Tavares med drömparad

Pekka Rinne räddar ett skott i matchen mot Toronto.
Pekka Rinne höll nollan bägge gångerna som Nashville mötte Toronto den här NHL-säsongen. Pekka Rinne räddar ett skott i matchen mot Toronto. Bild: Icon Sportswire Pekka Rinne

Här två blåvita målvaktsveteraner som glänser. De två finländare som hållit nollan flest gånger i NHL lyckades med bedriften igen. Pekka Rinne och Tuukka Rask höll tätt när deras lag närmar sig slutspelsformen.

Rinne höll nollan för 55:e gången i NHL-karriären när Nashville slog Toronto med 3–0. Den kanadensiska storklubben är tydligen en lämplig motståndare för den 36-årige finländaren. Senast Rinne höll tätt var det också Toronto som stod för motståndet, den 7 januari.

Den gången räckte det med 18 räddningar när Nashville vann med 4–0. Nu gjorde Rinne 22 parader, och stod bland annat för en riktigt svettig räddning när 40-målsskytten John Tavares fanns framme i slutperioden.

– Returen fanns där för Tavares och jag visste bara att jag måste få nån kroppsdel dit. Det var ren desperation, jag bara slängde handen och benet dit och så råkade pucken träffa mig, säger Rinne till nyhetsbyrån AP efter att ha hållit nollan för fjärde gången den här säsongen.

Segern var Nashvilles tredje raka. Stanley Cup-finalisten från två år tillbaka ser ut att ha hittat formen lagom till vårens slutspel.

– De har ett erfaret playofflag och har spelat så här ett tag. De bjuder inte på många skottlägen och chanser. Det är slutspelshockey och något vi måste vara redo för, sade Torontos förlorande danska målvakt Frederik Andersen.

Rinne 55, Rask 45, Kiprusoff 44

Med sin 55:e nolla i NHL:s grundserie befäste Rinne sin plats som etta i alla tiders finländska statistik, lämpligt nog samma dag som Tuukka Rask klättrade upp till ensam tvåa på listan.

Rask och Miikka Kiprusoff låg bägge på 44 nollor inför tisdagens omgång, men via 5–0 borta mot New York Islanders noterade 32-åringen Rask nummer 45.

Och frågan är om någon av de tidigare nollorna kommit lika enkelt. Det räckte med 13 räddningar för Rask.

– Jag vet inte om de ens hade fem målchanser totalt. Ingen match är enkel i NHL, men om man ser på laginsatsen och hur vi spelade så kan man säga att det här var en enkel match, sade Rask till AP efter sin fjärde nolla för säsongen.

Boston har märkligt lätt för New York Islanders. Det här var Bruins sjunde raka seger över Islanders, och åttonde gången i rad som Boston slog laget på bortaplan. Nu blev det en femmålsseger och dessutom Bostonövertag med förkrossande 39–13 i skottstatistiken.

Läs mera:

Hela NHL:s hetaste spelare fortsätter glöda – tvåmålsskytten Barkov rusar mot första platsen i finländarnas poängliga

Sjutton poäng på sju matcher. Ingen spelare i NHL är just nu hetare än Aleksander Barkov i offensiven. När Florida föll med 2–4 borta mot Dallas gjorde Barkov lagets bägge mål. Nu närmar han sig topp-tio i poängligan – och platsen som etta bland finländarna.

Läs också