Hoppa till huvudinnehåll

Första domen för sexbrotten i Uleåborg - offret var yngre än tio år

Uleåborg sexförbrytare sexbrott
Den dömde mannen hade inget tidigare straffregister. Uleåborg sexförbrytare sexbrott Bild: Yle / Elisa Kinnunen Uleåborg

Den första domen har fallit i den uppmärksammande sexualbrottshärvan i Uleåborg. Den 44-årige Muso Asoev dömdes på onsdagen till fängelse för övergrepp på en ännu inte 10-årig invandrarflicka.

Uleåborgs tingsrätt dömde Asoev till ovillkorligt fängelse i tre år och åtta månader. Brottsrubriceringen var grov våldtäkt samt grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Asoev ska också betala sitt offer 11 000 euro i skadestånd.

Brotten hade begåtts under sommaren och hösten 2018. Det var flickans egna berättelser som ledde till misstankar mot mannen.

Enligt tingsrätten skärptes straffet till följd av det förtroende som flickan känt för förövaren. Asoevs uppgift var att ansvara för hennes religiösa uppfostran.

Muso Asoev har inte tidigare blivit dömd för brott.

Rättegången har väckt uppmärksamhet i media, då det handlar om den första av många. I slutet av 2018 meddelade polisen i Uleåborg att flera utländska män i staden misstänktes för sexuella övergrepp på mycket unga flickor. Brotten hade pågått i flera månader.

I vissa av fallen hade gärningsmän och offer känt varandra sedan förr, och i andra fall hade kontakt uppstått via nätet.

Allt som allt utreder polisen 29 brottshelheter, där det bland de misstänkta förövarna finns både finländska medborgare och utlänningar.