Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatt stark tillväxt vid Herrmans i Pedersöre – börsen kan vara nästa

Montering av arbetsbelysning vid Nordic lights
Montering av arbetsbelysning vid Nordic lights Bild: Yle/Kjell Vikman Pedersöre,företag

Företaget Herrmans i Sandsund i Pedersöre har som mål en årlig tillväxt på tio procent. Det lyckades man med också ifjol 2018 och koncernens totalförsäljning kommer att ligga på cirka 58 miljoner euro för fjolåret.

Företaget fick en ny huvudägare ifjol, investeringsbolaget Sponsor Capital. De två enheterna inom bolaget kommer att bli separata bolag inom ett par år och en börsintroduktion kan också bli aktuell i framtiden.

Cykelkomponenter och arbetsbelysning

Herrmans har två separata enheter som ingår i samma bolag men som inom ett par års tid skall bli skilda bolag inom koncernen.

Den mindre enheten gäller cykelkomponenter för den europeiska marknaden och den större är Nordic Lights som tillverkar arbetsbelysning till tunga arbetsmaskiner på en global marknad.

Nordic Lights står för 75 procent av omsättningen och cykelkomponenterna för resterande 25 procent.

VD Tom Nordström vid Herrmans
Tom Nordström. VD Tom Nordström vid Herrmans Bild: Yle/Kjell Vikman Pedersöre,företag,verkställande direktör

- Vi jobbar på att göra de här enheterna självständiga och att på sikt bolagisera dem, säger vd Tom Nordström. Börsnotering är en vision som nämnts av huvudägaren men det är ingenting som vi tänker på det här året.

Huvudorsaken till delningen är enligt Tom Nordström att det ger en bättre fokusering och därmed möjligheter till ett ännu bättre resultat.

- Cykelkomponenterna tillverkas för den europeiska marknaden och är indelade i fem produktgrupper, på Nordic Lights ligger fokus på arbetsbelysning till tunga arbetsmaskiner.

Herrmans är störst på fälgband i Europa
Herrmans är störst på fälgband i Europa. Herrmans är störst på fälgband i Europa Bild: Yle/Kjell Vikman Pedersöre,cykel,komponenter

Företagets strategi innebär att man håller sig till de här två sektorerna men breddar med mera produkter där man ser expansionsmöjligheter.

-Arbetsmaskiner har ju också annan belysning än arbetsbelysning, körljus, varningslampor och blinkers finns ju också.

Många nationaliteter bland de anställda

Herrmans har sammanlagt ungefär 300 anställda, inklusive monteringsfabriken i Kina med ett 40-tal anställda.

Monteringshall för arbetsbelysning vid Nordic lights
Monteringshall för arbetsbelysning vid Nordic lights. Monteringshall för arbetsbelysning vid Nordic lights Bild: Yle/Kjell Vikman Pedersöre,företag

I Sandsund är ungefär hälften svenskspråkiga, en fjärdedel finskspråkiga och en fjärdedel talar något annat språk.

-Det gäller att jobba för att vara en attraktiv arbetsplats, speciellt inom vissa kompetensområden är det brist på folk, säger Tom Nordström.

Men Ngguyen har monterat arbetsbelysningslampor i många år vid Nordic lights
Men Ngguyen har monterat arbetsbelysningslampor i många år vid Nordic lights. Men Ngguyen har monterat arbetsbelysningslampor i många år vid Nordic lights Bild: Yle/Kjell Vikman Pedersöre,företag,Arbetsbelysning

Men Nguyen är en av de anställda som monterar på Nordic Lights enheten inom koncernen. Hon har monterat arbetsbelysning i närmare tio år och trivs bra på sin arbetsplats även om en del kunde förbättras i arbetsmiljön.

- Det är lite jobbigt att stå och montera lampor hela dagen och jag blir också trött i handen, säger Men Nguyen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten