Hoppa till huvudinnehåll

Google krävs på nya miljardbelopp - anses missbruka sin ställning

En bild på Googles logo.
En bild på Googles logo. Bild: Mostphotos/Morad HEGUI google

EU-kommissionen har dömt sökmotorjätten Google till 1,49 miljarder euro i böter för brott mot EU:s konkurrensregler. Enligt kommissionen har Google än en gång missbrukat sin dominerande marknadsställning.

"Google har främjat sin egen dominans i sökannonser online genom att införa begränsningar mot tredje parts webbplatser", skrev EU-kommissionär Margrethe Vestager, med ansvar för konkurrensfrågor, i ett uttalande på onsdagen.

Bland annat beaktade sökningarna inte sådana webbplatser, som inte nyttjade Googles egen AdSense-tjänst för ökad synlighet.

Redan på tisdagen tillkännagav Google en ändring av sina sökfunktioner i Europa. Det sågs som ett försök att undgå böter.

Google meddelade också om försök med en ny funktion, där även vissa konkurrenter ska få bättre sökresultat.

Google har även tidigare tvingats punga ut med stora bötesbelopp för mindre hederlig konkurrens.

År 2017 ansåg EU att Google hade gynnat sin egen prisjämförelsetjänst "Google Shopping" vid sökningar som gällde webbköp. Böterna uppgick till 2,43 miljarder euro.

I juli 2018 krävde kommissionen Google på 4,34 miljarder euro. Den gången ansågs Google ha utnyttjat operativsystemet Androids dominerande ställning för att stärka sin egen position som den största sökmotorn.

Google har överklagat bötesstraffen till EU-domstolen i Luxemburg. Behandlingen kan ta år i anspråk.