Hoppa till huvudinnehåll

Här är listan på grenarna finländarna gillar mest – friidrott kryper närmare hockey i täten, e-sport på gång

Finländska ishockeyfans under match.
Ishockey har fortsättningsvis ett grepp om den finländska idrottspubliken. Finländska ishockeyfans under match. Bild: Europhoto / Pekka Mononen ishockey

Ishockey är fortfarande den idrottsgren flest finländare tycker är intressant, men försprånget till tvåan friidrott har minskat. Hos kvinnor är längdskidåkning populärast, och bland unga män är det e-sport som gäller.

Det är Sponsor Insight som presenterar sin årliga undersökning om finländarnas sportintresse. Företaget som forskar inom sponsorering och kommunikation har för 14:e gången utrett vilka grenar som faller flest finländare i smaken.

Ishockey är fortfarande etta. 45 procent av de tillfrågade uppger att de är ganska eller mycket intresserade av hockeyn. Men i år utmanar friidrott på allvar, med 42 procent. Det betyder att ishockeyns försprång i täten på ett år minskat från 9 till 3 procentenheter. Noterbart, inte minst eftersom stora finländska friidrottsframgångar lyste med sin frånvaro i fjol.

Dessa grenar har varit etta respektive tvåa de senaste åtta åren, och också trean längdskidåkning och listans femma formel 1 har konsekvent funnits med nära täten.

En klättrare sedan de första undersökningarna är skidskytte, som ännu 2011 låg utanför tio-i-topp men nu befäst sin plats som fyra på intresselistan.

De fyra grenar som ökat sitt intresse mest jämfört med fjolåret är formel 1, basket, fotboll och alpint.

Bland yngre män är e-sportens framfart märkbar. 53 procent av 18-29-åriga män uppger sig vara intresserade av e-sport, marginellt högre siffror än tvåan ishockey i den kategorin.

Intressantaste sportgrenarna enligt den finländska befolkningen totalt:

1. Ishockey
2. Friidrott
3. Skidor
4. Skidskytte
5. Formel 1

Intressantaste sportgrenarna enligt finländska kvinnor:

1. Skidor
2. Ishockey
3. Friidrott
4. Konståkning

Intressantaste sportgrenarna enligt finländska män:

1. Ishockey
2. Formel 1
3. Friidrott
4. Fotboll

Läs också

Nyligen publicerat - Sport