Hoppa till huvudinnehåll

Kazakstans ledare Nazerbajev avgick - eller gjorde han det?

Nursultan Nazarbajev 2011
Nursultan Nazarbajev 2011 Bild: AFP / Lehtikuva Kazakstan,Nursultan Nazarbajev

Kazakstans president Nursultan Nazarbajev avgick överraskande som president - men han sitter fortfarande stadigt kvar vid makten. Det var ett politiskt spektakel som ägde rum, konstaterar en politisk analytiker.

Talmannen för Kazakstans parlament, Kassym Jomart Tokayev, svors i dag in som interimpresident. Enligt vissa analytiker är det troligt att han också väljs till president senare.

Kassym Jomart Tokayev 2011
Kassym Jomart Tokayev 2011 Kassym Jomart Tokayev 2011 Bild: AFP / Lehtikuva Kazakstan,Kassym-Jomart Tokayev

Några minuter efter Tokayev hade svurits in föreslog han att Kazakstans huvudstad Astana döps om till Nursultan för att ära den avgående presidenten.

Äldsta dottern leder parlamentet

I dag kom också beskedet att Nursultan Nazarbajevs äldsta dotter Dariga Nazarbajeva efterträder Tokajev som parlamentets talman - den nästviktigaste positionen i den politiska hierarkin i Kazakstan.

"Nazarbayev försvinner inte ur bilden. Han kommer att vaka över maktskiftet under de närmaste åren", twittrar Dmitri Trenin, direktör för Carnegie Center i Moskva.

Nazarbajev är inte längre president men nog partiledare och chef för landets säkerhetsråd

Nazarbajev meddelade i går i ett tv-sänt tal till folket att han avgår som president men att han fortsätter att leda sitt parti Nur Otan (Fosterlandets ljus) och att han också fortsätter på livstid som ledare för Kazakstans inflytelserika säkerhetsråd.

Därmed sitter Nazarbajev kvar vid makten och innehar fortfarande de nyckelpositioner som inte tillåter oppositionen att göra sig hörd.

- Det var ett politiskt spektakel som ägde rum. Formellt är Nazerbajev inte längre president - men i verkligheten håller han fortfarande i rodret, säger den politiska analytikern Dosim Satpajev, till Al Jazeera.

Källor: Al Jazeera, Reuters, AP, AFP

Läs mera:

Kazakstans president Nursultan Nazarbajev säger adjö efter närmare 30 år vid makten

Kazakstans president Nursultan Nazarbajev har meddelat att han avgår efter 29 år vid makten. Han gav sitt besked till nationen i ett tv-sänt tal.