Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Samlingspartiet vill inte längre ha sin egen vårdreform - och plötsligt är alla tillbaka på ruta ett

Fyra män i kostymer på rad. De heter Pekka Haavisto, Juha Sipilä, Petteri Orpo och Juha Rinne. På bilden finns också texten Kommentar Magnus Swanljung och en liten bild i ena hörnet av en yngre man med glasögon.
Fyra män i kostymer på rad. De heter Pekka Haavisto, Juha Sipilä, Petteri Orpo och Juha Rinne. På bilden finns också texten Kommentar Magnus Swanljung och en liten bild i ena hörnet av en yngre man med glasögon. Juha Sipilä,Petteri Orpo,Pekka Haavisto,Antti Rinne

Samlingspartiet gjorde idag en mästerlig kovändning. Plötsligt är nästan allting fel med den vårdreform man arbetat febrilt med i åratal. Efter det här blir det knappast enklare att få ihop vare sig regering eller vårdreform, skriver Svenska Yles politiska reporter Magnus Swanljung.

Man undrar vilken regering Samlingspartiet har suttit i de senaste fyra åren.

Idag presenterade partiet sina målsättningar för en reform av vården. Den har inte många likheter med den reform som partiet stenhårt drev ännu för ett par veckor sedan.

Det är en bedrift att nu ställa SDP och De gröna till svars för en modell man själv bränt 200 miljoner på att skapa.

Nu behövs plötsligt inga landskap eller pyramidala strukturer. Istället “litar man på städerna och kommunerna”.

Samtidigt sågar Samlingspartiet de andra partiernas modeller grovt. Socialdemokraternas och De grönas krav på vårdområden med demokratiska val och beskattningsrätt är plötsligt helt otänkbara för Samlingspartiet.

Möjligen kan man alltså också fråga sig i vilken regeringen partiet har tänkt sitta de kommande fyra åren.

Och framför allt undrar man om det alls blir någon vårdreform nästa valperiod heller.

Finansminister Petteri Orpo, bilden tagen i oktober 2018
Petteri Orpo har plötsligt glömt varför den förra vårdreformen var så bra. Finansminister Petteri Orpo, bilden tagen i oktober 2018 Petteri Orpo,Samlingspartiet

Det är förstås inte överraskande att Samlingspartiet nu tar avstånd från Centerns landskapsreform.

Den interna kritiken mot reformen har varit stark och inte minst Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori har gjort livet surt för partiledningen.

Samlingspartiet behåller också de element man själv velat ha: kraven på inbesparingar och ett större utrymme för privata vårdföretag.

Men visst är det en bedrift att nu ställa Socialdemokraterna och De gröna till svars för den modell man själv bränt 200 miljoner euro på att skapa.

De övriga partierna har varit försonligare

Socialdemokraterna och De gröna har alltså försiktigt sträckt ut handen och sagt att man kan gå med på landskapen, bara man får kalla dem för något annat. “Bredare axlar” har varit en populär omskrivning.

Också Vänsterförbundet verkar kunna köpa landskapen och SFP, som har talat om en modell som bygger på de nuvarande sjukvårdsdistrikten, befinner sig något så när på samma karta.

Centerledaren Juha Sipilä hävdade därför optimistiskt i Yles valdebatt att vårdreformen kan överleva ganska intakt om man bara skippar de privata vårdcentralerna.

Det är förstås självbedrägeri, eftersom ingen annan vill ha just Centerns bautalandskap med alla möjliga och omöjliga uppgifter. Men ändå, vägen kunde nästan se framkomlig ut.

Om det bara vore möjligt med en regering som kunde genomföra en sådan reform.

Om Centern förlorar valet lika grovt som partimätningarna förutspår just nu ska det mycket till för att partiet ska kunna ingå i en regering.

För att inte tala om möjligheten att få majoritet för en rödgrön regering.

Hur ser en röd-blå vårdreform ut?

I Finland får man ju inte på förhand berätta för väljarna vilken regering de röstar på.

Men det känns inte osökt att Samlingspartiet och Socialdemokraterna tillsammans med något annat parti får försöka komma överens om hur reformen ska väckas till liv efter valet.

Den korta versionen just nu verkar vara att de inte är överens om någonting alls.

Socialdemokraternas ledare Antti Rinne vill att en parlamentarisk kommitté ska förnya vården under nästa valperiod.

En sådan välkomnas säkert av många. Men det betyder inte att man kan låtsas som om det regnar under regeringsbildningen.

Efter den här valperiodens kapitala misslyckande måste nästa regering ha en klar bild av hur man vill reformera vården.

Det finns alla förutsättningar för att det ska bli riktigt svårt att få ihop både regering och vårdreform också efter valet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes