Hoppa till huvudinnehåll

President Trump kungör rymd- och militärsamarbete med Brasilien

Donald Trump och Jair Bolsonaro poserar vid sin gemensamma presskonferens.
Presidenterna Donald Trump och Jair Bolsonaro anses vara själsfränder. Donald Trump och Jair Bolsonaro poserar vid sin gemensamma presskonferens. Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS Donald Trump,Jair Bolsonaro

Brasilien kunde vara medlem i försvarsalliansen Nato. Det säger USA:s president Donald Trump efter ett möte med Brasiliens president Jair Bolsonaro i Washington.

Bolsonaro valdes till president i Brasilien i oktober. Det här var hans första besök i Vita huset. Han har kallats ”Tropikernas Trump", på grund av sina politiska uttalanden och sin kampanj i presidentvalet.

"Gemensamma värderingar"

De två presidenterna var överens om mycket på presskonferensen efteråt. Trump talade om gemensamma värderingar såsom tro, familj och hemland.

- USA och Brasilien är de två största demokratierna och ekonomierna i den västra hemisfären, sa Trump. Han luftade många samarbetsprojekt.

Bland annat stöder USA Brasiliens medlemskap i den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

Samma åsikt om "falska nyheter" och socialism

Bolsonaro instämde, och lade till kritiken mot ”fake news”. Också Bolsonaro upplever i sitt hemland kritisk rapportering som han betecknar som felaktig.

Presidenterna var eniga i sin inställning till socialism i allmänhet och i Venezuela i synnerhet.

Trump och Bolsonaro diskuterade gemensamma humanitära hjälpinsatser till det svältande Venezuela.

Strängare åtgärder mot Venezuela

Trump vädjade till den venezolanska militären att ge upp sitt stöd för den gamla presidenten Maduro.

Trump talade om nya, strängare sanktioner som ännu kan införas mot Venezuela. Det finns också möjlighet för väpnade insatser mot Venezuela.

Bolsonaro ville inte uttala sig om eventuella militära ingrepp mot grannlandet Venezuela, men uteslöt ingenting.

Nytt Natoland?

President Trump sa sig ha talat med Bolsonaro om att lyfta Brasiliens status som samarbetsland. Brasilien kunde bli en av de viktigaste samarbetsparterna bland länder som inte är medlemmar i Nato.

Det skulle ge Brasilien betydande fördelar. Men Trump antydde en fortsättning.

- När man börjar tänka på det, kanske Brasilien till och med kunde bli en NATO-allierad. Jag måste tala med en massa mänskor, men kanske kan Brasilien bli ett Natoland, antydde Trump.

Kommentatorer efteråt ansåg att Trump bara hade gått vid sidan av sitt manuskript. Nato har redan 29 medlemsländer. Latinamerika anses ligga långt på sidan om det nordatlantiska försvarssamarbete som Nato har grundats för att sköta.

"Rymden närmare i Brasilien"

USA har länge förberett ett tekniskt avtal om rymdsamarbete med Brasilien. Det börjar nu vara färdigt, sa Trump.

Det möjliggör raketuppskjutningar för amerikanska företag från Brasilien. Landet har en perfekt placering enligt Trump.

- På grund av läget vid ekvatorn kommer enorma mängder pengar att sparas, sa Trump. Flygningarna blir på det sättet ”betydligt kortare”.

I samma andetag nämnde Trump sitt militära favoritprojekt, ”Spaceforce”. Men det blev inte klart vilken roll Brasilien ska spela där.

Källor: AP, Reuters, Foxnews