Hoppa till huvudinnehåll

Skyttekungen: Pelicans kan utmana Kärpät om FM-guldet i ishockey

tränare
Experterna tippar att Kanadatrofén stannar i Uleåborg. tränare Bild: Com.Pic.- Kuvatoimisto / Mauri Ratilainen/All Over Press Mikko Manner

Samtidigt som grundseriens etta Kärpät och tvåan Tappara vässer klorna inför kvartsfinalerna i ishockeyligan skönjer bland andra ligans färska skyttekung Malte Strömwall en överraskning i kulisserna. Pelicans var enligt svensken en svårare motståndare än Tappara.

KooKoos Malte Strömwall korades till FM-ligans skyttekung i grundserien och dessutom hade han händerna fulla då han förutom kanonen också bar hem den gyllene hjälmen och priset som vinnare av poängligan.

Dagens svåraste uppgift var inte den tunga bördan utan att veta hur det går i kvartsfinalerna nu när KooKoo är utslaget.

Ishockeyspelare
Strömwall etta både i skytte- och poängligan. Ishockeyspelare Bild: Tomi Natri/All Over Press Malte Strömwall

Pelicans – HIFK

– Pelicans mot Helsingfors IFK kommer att bli ett jättejämnt matchpar men min känsla är att Pelicans verkligen har hittat sitt spel i år. Pelicans spelar tufft och med bra tempo och de kommer att bli giftiga.

TPS – HPK

– Där tror jag att TPS drar det längsta strået. Det finns mera individuell skicklighet hos TPS men HPK är också ett bra lag så det blir tight. I slutändan tar TPS hem matchserien.

Ilves firar mål.
Ilves kom vidare via tröste play-off. Ilves firar mål. Bild: Miikka Jääskeläinen / All Over Press Ilves (Ishockey)

Kärpät – Ilves

– För Ilves blir det väldigt svårt trots att de är ett bra lag som gjort en bra säsong. Kärpät är helt ”outstanding” i den här ligan så mitt val är att Kärpät tar sig till semifinal.

Tappara – Lukko

– Tappara har så småningom verkligen hittat rätt men också Lukko har stått för en bra säsong. Tappara har lite mera erfarenhet och det tror jag att blir avgörande. I långa loppet tippar jag att Tappara går vidare.

Mästerskapet avgörs inte mellan Kärpät och Tappara

– Om någon i år kan utmana Kärpät i kampen om mästerskapet så tror jag mest på Pelicans i så fall. Pelicans har förutom Kärpät varit det tuffaste laget att möta så det blir nog mellan de två lagen det står.

Hockeyjournalist tippar att överraskningar uteblir i kvartsfinalerna

Miska Miettinen, som är freelance journalist med ishockey som specialområde, tror inte att någon kan beröva Kärpät på guldet.

HIFK tror han att får det jobbigt mot Pelicans.

Thorell
Kan Helsingfors IFK utmana?. Thorell Bild: Matti Raivio/All Over Press HIFK Hockey

Pelicans – HIFK 2–4

– Pelicans spel har varit stabilt och under en tio matchers period gjorde laget fem mål/match i snitt vilket är ganska tufft. Oliwer Kaski (valdes till grundseriens bästa spelare) är en back som dessutom producerar så HIFK:s chanser är nog skrala. Speciellt genast efter tränarbytet var IFK helt ut och cyklade.

TPS – HPK 3–4

– HPK har ett jämnt lag och jämnheten kommer att vara förödande för TPS som är ett större frågetecken. Dessutom håller HPK:s målvaktsspel med Emil Larmi i spetsen mycket bättre klass.

Ishockeymålvakt
Emil Larmi har visat storform i HPK-målet. Ishockeymålvakt Bild: All Over Press Emil Larmi

Kärpät – Ilves 4–0

– Kärpäts rutinnivå och varje delområde är på så hög nivå att allt annat än 4–0 vore en överraskning. När till och med högerbacken Mikko Niemelä står för poäng i fyra matcher i rad så vet man att laget har bredd.

Tappara – Lukko 4–2

– Tappara fick inte ur sig det bästa laget kan under grundserien. Man rasade ihop mot KooKoo och Pelicans och som mest hade visst Tappara sex förluster i rad, säger Miettinen.

– När Tappara får fram sitt bästa spel vilket de säkert gör i slutspelet som under tidigare år så tar laget sig vidare ända till final. Tappara är ett lite oskrivet kort och Lukkos chans är kanske i att de nu via trösteplay-off har fått några matcher att gå på.

Oskar Osala.
Oskar Osala och Jussi Jokinen förstärkte Kärpät. Oskar Osala. Bild: Emil Hansson / All Over Press Oskar Osala

– Kärpät kommer att fira guldet, det är bara skador eller sjulkdomsfall som kan beröva dem på mästerskapet. De har inga individualister utan kör som ett lag.

Manner vet redan vad som krävs

Mikko Manner som är Kärpäts chefstränare fick för ett år sedan njuta av segerns sötma. En sötma som gav mersmak, men hur ska Kärpät nå honungsburken igen?

– Vi har spelat jämnt och har ett brett material med mycket ledarskap. Sen fick vi dessutom plötsligt Oskar Osala och Jussi Jokinen till våra led och då är vi igen starkare både på isen och mentalt.

– Jag som tränare har gjort mitt absolut bästa hittills och det har nog spelarna också gjort. Därför vann vi grundserien, säger Manner.

Du är andra gången i rad chefstränare för ett lag som tog och igen kan ta mästerskapet.

– Det bevisar bara att våra värden i Kärpät är de rätta. Vi mår bra och tar hand om varandra. Vi är färdiga och vi njuter av varje dag i slutspelet. Och visst är det ju en stor fördel att vi vann grundserien.

– Av det första mästerkapet lärde jag mig att njuta i stället för att tänka på utgången. Att ta hand om människorna runt mig är det viktigaste.

Rautakorpi har också varit med om att vinna guld

Jukka Rautakorpi är för femte gången totalt Tapparas chefstränare. Rautakorpi lotsade Tammerforsarna till ligaguldet våren 2003 efter att ha förlorat två finaler innan det.

– Den största saken med tanke på framgång är hur sammansvetsat laget är i det här skedet av säsongen.

Ishockeyspelare
Kristian Kuusela är Tapparas guldhjälm. Ishockeyspelare Bild: All Over Press Kristian Kuusela

– Våra spelare har haft stora motgångar, och då menar jag inte på isen utan i det personliga livet. Det har handlat om tragedier när anhöriga har gått bort och omklädningsrummet har blivit en trygg hamn för våra spelare där tunga saker har behandlats. Vi har kommit nära varandra och det är en styrka för oss nu.

Processen var lyckad – nu måste också projektet bära frukt

– Nu blir processen ett projekt. Det gäller att kunna leva i nuet och i vardagen. Alla dagar har en stor betydelse oavsett om det är en matchdag eller inte.

– Vi måste också leva med situationen. Att lita på alla hör också till de viktiga sakerna, poängterar Rautakorpi.

Inget lag är större än individerna. Det är ett mantra som varje tränare upprepar. Att få spelarna att tro på det är en annan femma.

– I slutspelet måste vi ännu växa som lag. Att lita på varandra och slå de rätta passningarna, det är vad allt handlar om.

Läs också