Hoppa till huvudinnehåll

Spelarföreningen: Efter fråntagen ligalicens har PK-35 försökt hindra sina spelare från att byta klubb

PK-35 blev mästare säsongen 2018.
PK-35 blev mästare säsongen 2018. PK-35 blev mästare säsongen 2018. Bild: Lehtikuva damfotboll

Sex spelare har kontaktat fotbollens spelarförening med anledning av att Vandaklubben PK-35 har försökt hindra dem att byta klubb. PK-35 flyttades ner till division 1 efter att klubben inte uppfyllde damligans licenskrav.

– Klubben har aktivt försökt hindra spelarna från att lämna PK-35. Klubben har motiverat sitt agerande med de investeringar som gjorts, bekräftar spelarföreningens verksamhetsledare Markus Juhola för Yle Urheilu.

Enligt Juhola upphör inte spelarnas kontrakt att gälla i och med att klubben flyttas ner till division 1. Ifall klubben inte betalar ut överenskommen lön upphör ett kontrakt däremot att gälla.

PK-35 blev utan ligalicens i början av året bland annat på grund av långvariga problem med ekonomin och löneutbetalningar.

PK-35: ”Det tar tid att diskutera”

Enligt PK-35:s informatör Samu Liski har man kommit överens om en flytt bort från klubben för fyra spelares del. Dessutom är en spelare på testspel för en utländsk klubb. En spelares situation vill klubben inte kommentera i och med att ärendet sköts av en utomstående part, menar Liski.

Liski medger att kontraktsförhandlingarna har varit problematiska. Han vill påpeka att det inom finländsk fotboll är ovanligt med spelarövergångar under pågående kontrakt.

– De är alltid utmanande då gällande kontrakt ska upphävas. Det är lättare om det finns någon klar anledning till att ett kontrakt slutar gälla, men om det inte finns något sådant tar det tid att diskutera.

Liski förnekar att klubben skulle ha försökt hindra spelare från att lämna PK-35. Enligt honom vore det inte fördelaktigt för spelarna eller klubben.

– Vi vill att vi har ett lag med motiverade spelare på planen. Om någon vill spela någon annanstans, så har vi förståelse för det.

Under det här året har åtminstone följande spelare flyttat bort från PK-35: Mimmi Nurmela har gått till HJK, Hennariikka Mäkelä och Elli-Noora Kainulainen till TiPS.

Damligan i fotboll inleds den 23 mars medan division 1 kör igång den 13 april.

Artikeln baserar sig på Yle Urheilus: Jalkapallon Pelaajayhdistys: Kuutta pelaajaa on yritetty estää lähtemästa PK-35 Vantaasta – liigalisennsin menettänyt naisten mestariseura kommentoi kiistoja

Läs också

Nyligen publicerat - Sport