Hoppa till huvudinnehåll

Tvingades gå för halv maskin i ett halvår – nu är Hämäläinen redo att förstärka landslaget igen

Kasper Hämäläinen under en match med Legia Warszawa.
Kasper Hämäläinen (till höger) har inte spelar i landslaget på ett och ett halvt år, men har i vår gjort comeback i klubblaget Legia Warszawa. Kasper Hämäläinen under en match med Legia Warszawa. Bild: imago images / Newspix/ All Over Press Kasper Hämäläinen

När Finlands fotbollsherrar inleder EM-kvalet mot Italien på lördag finns en nygammal spelare med igen. Kasper Hämäläinen är tillbaka efter ett litet skadehelvete som gjorde att han missade samtliga landskamper i fjol.

– När jag var med i landslaget senast? Det är så länge sedan att jag själv också måste fundera. Jag tror att det var Estlandsmatchen i Helsingfors i slutet på 2017. Det var kallt, det minns jag, berättar Hämäläinen i en lång intervju i Bollförbundets egen podd Huucast.

– Jag har haft skador i många repriser, ofta oturligt tajmade med landslagssamlingar. Det har varit allt möjligt. Men också positiva saker, Vi fick ett andra barn och då fick jag också tacka nej till ett landslagsläger, säger Hämäläinen som hunnit göra 61 A-landskamper.

Därför var Hämäläinen inte alls med under landslagets framgångsrika 2018, och spelade bland annat inte en enda minut när Finland vann sin grupp i Nations League.

– Det var i princip en liten skada, men den gjorde att jag inte kunde löpa ordentligt. I ett halvår tvingades jag gå för halv maskin. Det handlade om nerver som var i kläm i ryggen som gick vidare till låret och ner i benet. Men sen slutet på förra året har jag varit i skick, berättar Hämäläinen.

"Tränade hårt och kroppen höll"

Den här veckan är Hämäläinen på plats i Italien med resten av den finländska truppen, övertygad om att han kan hjälpa laget till en fin start i EM-kvalet.

– Nu är jag i bra slag. Vi hade ett bra vinteruppehåll, vi tränade hårt och kroppen höll. Nu behöver jag spela mer. Jag har fått minuter här och där, nu behöver jag matchrytm. Men jag är fräsch och har pigga ben, säger Hämäläinen till landslagspodden.

Slutkörd är han åtminstone inte. Under våren har han totalt gjort tre inhopp i klubblaget Legia, där han gör tredje säsongen efter tre år före det i Lech Poznan.

– Det har blivit sex år i Polen, det hade jag aldrig trott. Om någon hade sagt innan min karriär att största delen av den kommer du att tillbringa i Polen. Men allt är möjligt i fotbollen.

"Tio år har gått snabbt"

Härnäst gäller det att göra det omöjliga med landslaget och fixa poäng borta mot Italien. En match där det mycket väl kan hända att Legia Warszawas forward får en plats i startelvan.

Jasse Tuominen som fick stort ansvar i höstas saknas på grund av skada, och Petteri Forsell verkar inte riktigt höra till tränaren Markku Kanervas största favoriter.

Till skillnad från Kasper Hämäläinen.

– Vi har jobbat tillsammans åtminstone i U21-landslaget, han var tränare när jag kom dit och han fick resultat då också. Sedan dess har tio år gått rätt snabbt, säger Hämäläinen med ett skratt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport