Hoppa till huvudinnehåll

Allvarlig situation på vårdboende i Vasa – myndigheter utreder saken

Mehiläinens vårdboende Mainiokoti utifrån.
Mehiläinens vårdboende Mainiokoti utifrån. Bild: Yle/Anna Ruda Vasa,Storviken,mainiokoti

En mycket allvarlig situation har uppdagats vid Mehiläinens vårdboende Mainiokoti i Storviken i Vasa. Boendet är nu under Regionförvaltningsverkets tillsyn.

Det är anhöriga som har slagit larm och staden har granskat boendet. Vasa stad har gjort en begäran om förundersökning till polisen.

- Anhöriga tog kontakt med oss för ett par veckor sedan och baserat på den informationen gjorde staden en inspektion på vårdboendet för en dryg vecka sedan och idag en ny tillsammans med RFV, säger Leif Holmlund, chef för hem- och anstaltvården i Vasa.

Hur allvarliga problem är det frågan om?

- Det kan jag inte ta ställning till i det här skedet eftersom vi ännu utreder saken. Men det har kommit in anmärkningar om läkemedelsbehandlingarnas genomförande.

Stadens sjukskötare på plats

RFV och Vasa stad granskade vårdboendet på torsdagen. Från och med fredagen är en sjukskötare från staden placerad på boendet för att säkerställa vården under den tid situationen utreds.

- Boendet är nu under RFV:s tillsyn och de kommer att kräva tilläggsutredningar av Mainiokoti, säger Holmlund.

Vasa stad har 54 klienter som bor på Mehiläinens Mainiokoti i Storviken.

- Vi har genast börjat kontakta anhöriga.

Artikeln uppdaterad 21.3.2019 kl.17.10 med kommentarer av Leif Holmlund.
Artikeln korrigerad kl.20.05. Det har inte uppdagats allvarliga brister på boendet utan det har varit frågan om en allvarlig situation.