Hoppa till huvudinnehåll

EU-ländernas tålamod prövas inför toppmöte som domineras av brexit - villkorslös förlängning kommer knappast på fråga

Storbritanniens premiärminister Theresa May framför en EU:s och Storbritanniens flaggor
Storbritanniens premiärminister Theresa May framför en EU:s och Storbritanniens flaggor Bild: EPA/EFE-JULIEN WARNAND May,Europeiska unionen,Storbritannien,Brexit

Brexit dominerar toppmötet för EU:s stats- och regeringschefer som inleds i dag. Den stora frågan är om Storbritanniens premiärminister Theresa May får gehör för sitt vädjan om att skjuta fram brexit.

Sedan britterna röstade om att lämna EU har regeringen haft 1 000 dagar på sig att komma tillrätta med hur man tänker sig att brexit ska gå till.

Men när en vecka återstår till det planerade datumet för Storbritanniens utträde så är parlamentet i London precis lika splittrat som man varit under hela processens gång.

May efterlyser tre månaders förlängning

I går kom premiärminister Theresa May med en formell vädjan till EU om att förlänga Storbritanniens medlemskap till den 30 juni.

I dag har de övriga EU-ledarna möjlighet att ta ställning till hur man ser på förutsättningarn att skjuta fram brexit.

Förväntningen är att de övriga länderna kommer att godkänna en förlängning av britternas medlemskap.

Men det är möjligt att man föreslår en förlängning till den 23 maj då EU valet äger rum - inte den 30 juni som May hoppas på.

EU ställer krav på Storbritannien

En villkorslös förlängning lär knappast heller bli aktuell. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk sade igår att brexit endast kan skjutas fram om underhuset godkänner utträdesavtalet med EU.

Nu riktas allt ljud på de övriga 27 medlemsländerna som måste fatta ett enhälligt beslut för att en förlängning av Storbritanniens medlemskap kan bli verklighet.

Motståndet från ett enskilt land räcker med andra ord för att sätta Storbritannien på en kurs mot ett avtalslöst brexit den 29 mars.

Brexit överskuggar EU:s framtidsarbete

Brexithärvan överskuggar de övriga frågor som stats- och regeringscheferna kommer att diskutera på torsdag och fredag.

På agendan finns bland annat de relationerna mellan EU och Kina, EU:s långsiktiga åtgärder för att minska koldioxidutsläppen och kampen mot valpåverkan och desinformation.

Frustrationen över att EU:s eget framtidsarbete hamnat i skymundan på grund av brexit börjar vara allt mer påtaglig i Bryssel.

Läs mera:

Storbritanniens och EU:s flagga vajar utanför parlamentet i London.

Tänk om Storbritannien inte lämnar EU den 29 mars? Vi listar sju olika scenarier för vad som kan hända om brexit skjuts fram

De avgörande besluten om brexit närmar sig. I mitten av mars väntas det brittiska underhuset rösta om olika alternativ för brexit. Lyckas man inte komma överens kan det bli aktuellt att förlänga Storbritanniens EU-medlemskap.

Läs mera:

En bild av EUs flagga och Storbritanniens flagga samt Big Ben.

Måste Finland betala mera? Får Norden större inflytande? Behöver jag uppehållstillstånd? - Svenska Yles EU-korrespondent svarar på dina frågor om brexit

Svenska Yle har skrivit spaltkilometrar om brexit. Nu ger vi också dig chansen att ställa frågor om britternas utträde ur EU till Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu. Fortsätt gärna ställa frågor.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes