Hoppa till huvudinnehåll

Finlands mest framgångsrika golfare Mikko Ilonen avslutar proffskarriären – vill prioritera familjen

Golf, golfspelare
Mikko Ilonen. Golf, golfspelare Bild: EPA mikko ilonen

Mikko Ilonen meddelar att han har gjort sitt som proffsgolfare. I ett pressmeddelande säger Ilonen att han vill ägna mer tid åt familjen. Man måste vara självisk ibland, men nu är det tid för mig att ta hand om de som tagit hand om mig hittills, säger Ilonen.

Ilonen har spelat som proffs på europeiska touren sedan 2001. Utöver den historiska segern i Amateur Championship år 2000 har han bland annat tagit hem fem deltävlingssegrar på touren.

Ilonens mest framgångsrika år var 2014 då han vann två deltävlingssegrar och slutade på en delad sjundeplats i US PGA Championship. Framgångarna lyfte honom till 37:e plats i världslistan.

– I november fattade jag ett beslut om att ta avstånd från golfen efter säsongen. Under pausen har jag fokuserat på min familj och mitt egna välmående. Tiden med min fru och våra två barn har betytt mycket för mig och jag har insett att jag vill prioritera dem nu, säger 39-åringen.

Ilonen säger att han är tacksam för allt som sporten gett honom.

– Som proffsidrottare måste man ibland vara självisk. Jag har varit självisk i 20 år så nu är det hög tid för mig att ta hand om dem som tagit hand om mig hittills, säger han.

Ilonen påpekar också att beslutet inte är slutet för honom som golfprofil utan istället startskottet för en ny era.

– Golf är min passion och jag har bestämt mig för att hitta nya sätt att hjälpa till med att utveckla grenen och hjälpa våra finländska juniorer. Jag väntar med iver på att se vad framtiden för med sig, avslutar Ilonen.