Hoppa till huvudinnehåll

Fördubblat understöd och tre mandat i Egentliga Finland - De gröna drömmer om jackpot trots att Ville Niinistö inte ställer upp

De grönas partiledare Ville Niinistö på scen på partiets valvaka i Helsingfors efter kommunalvalet 2017. Niinistö ler med hela ansiktet och lyfter bägge armarna i en segergest.
De gröna tog en valseger i kommunalvalet 2017 under Ville Niinistös ledning. Nu hoppas partiet på en likanden framgång i riksdagsvalet, trots att Niinistö inte ställer upp. De grönas partiledare Ville Niinistö på scen på partiets valvaka i Helsingfors efter kommunalvalet 2017. Niinistö ler med hela ansiktet och lyfter bägge armarna i en segergest. Bild: Yle/ Cecilia Heikel Gröna förbundet,Kommunalvalet 2017,Ville Niinistö

Optimismen är stor inom De gröna i Egentliga Finland inför riksdagsvalet.

Den officiella målsättningen är 17 % av rösterna i regionen och tre mandat, vilket skulle betyda en rejäl ökning jämfört med förra valet 2015 då partiet fick 8,7 % av rösterna i regionen. Det räckte till ett mandat, då Ville Niinistö enligt förväntningarna blev invald. Nu ställer Niinistö inte upp, utan satsar på EU-valet.

Målsättningen är ambitiös, men inte omöjlig, menar Ville Savonlahti som är ordförande för De gröna i Egentliga Finland.

- Två mandat vore ett onödigt blygsamt mål för oss. Tre mandat skulle kräva drygt 15 % av rösterna i valkretsen. I vårens mätningar har vårt understöd i hela landet legat nära 14 % och i Egentliga Finland brukar det gå lite bättre för oss än i hela landet.

Ville Niinistö har varit partiets största profil i regionen och röstmagnet i flera val. Hur realistisk är målsättningen med tanke på att Niinistö inte ställer upp denna gång?

- Det är svårt att säga, men visst lämnar han som enda sittande riksdagsledamot en lucka bakom sig. Jag tror ändå att människor också törstar efter nya namn i riksdagen, formulerar Savonlahti och tillägger att Niinistö aktivt kommer att delta i kampanjarbetet också inför riksdagsvalet.

Lyckas De gröna locka väljare också utanför Åbo?

Förutom Niinistös sorti från riksdagen, tampas partiet också med två bekanta utmaningar.

Hur ska partiet omvandla de hittills positiva gallupsiffrorna till konkreta röster i valet?

De gröna har traditionellt varit ett parti som tenderar att överprestera i mätningar och underprestera på själva valdagen. Medan många sympatiserar med partiet i gallupundersökningar, väljer inte samma personer alltid att rösta grönt när det gäller.

En annan nyckelfråga för partiet i Egentliga Finland är att lyckas attrahera väljare också utanför de urbana områdena, det vill säga bortom Åbo och dess närmaste kranskommuner S:t Karins, Reso, och Nådendal.

Partiets urbana stämpel sitter starkt. Savonlahti tror dock man har röstpotential också i glesbygden.

- Vi har kandidater i bland annat S:t Karins, Nystad och Nådendal och själv kandiderar jag i Lundo. Och så har vi ett jordbrukspolitiskt program som är intressant, och som till och med fått beröm från Juha Marttila på MTK!

Savonlahti säger sig syfta på en tweet som lantbrukscentralen MTK:s ordförande skickade ut förra hösten.

Ja till spårvagnar i Åbo och till entimmeståget redan under nästa regeringsperiod – önsketänkande eller realism?

Partiet driver en kampanj där miljöfrågor som väntat har en stark prägel.

Savonlahti vill tro att den ökande uppmärksamhet som miljöfrågor fått i den offentliga debatten gynnar De gröna, fastän nästan alla partier betonar vikten av att bekämpa klimatförändringen.

- Vårt parti har påtalat riskerna med klimatförändringen ända sedan 80-talet och det borde ge trovärdighet.

Entimmeståget mellan Åbo och Helsingfors är en ambition som får stöd över hela partifältet i Egentliga Finland, också från De gröna.
Men partiet sticker ut som det parti som entydigt förespråkar en spårvägsinvestering i Åbo.

Frågan är i första hand kommunal och avgörs troligen av Åbo stadsfullmäktige senare under våren. Men i Åbo räknar man med att staten kommer att stå för omkring 30 % av kostnaderna, och således har den nya regeringen också en roll i sammanhanget om Åbo väljer att gå in för att investera i spårvägar.

Hur realistiskt är det att nästa regering förbinder sig att stöda bygget av både ett entimmeståg och en spårväg i Åbo?

- Svår fråga. Entimmeståget är kanske det projekt som har större genomslagskraft på riksplanet. Det är kanske för tidigt att göra en bedömning nu om vad som är realistiskt under nästa valperiod. Låt oss invänta valresultatet först, svarar Savonlahti.

De gröna i riksdagsvalet - Egentliga Finlands valkrets

  • Kandidatlista: 10 kvinnor och 7 män
  • Målsättning: 3 mandat och 17,0% av rösterna i valkretsen
  • Riksdagsvalet 2015: 8,7 % av rösterna i valkretsen
  • Sittande riksdagsledamot: Ville Niinistö (ställer inte upp)
  • Kuriosa: Stark Åboprägel. I riksdagsvalet 2015 kom nästan 60% av röstskörden från Åbo.

Vem får Ville Niinistös röster?

I riksdagsvalet 2015 fick Ville Niinistö 8 835 röster, vilket var nästan 40 % av partiets samtliga röster i Egentliga Finland. Ingen annan grön kandidat kom ens upp till 3 000 röster.

Partiets lista verkar sakna en uppenbar toppkandidat i år. Är det en risk eller en möjlighet?

- Vi har ingen uttalad toppkandidat. Medierna får spekulera kring vem som blir vald om de vill, svarar Savonlahti.

Till de kandidater som väntas ha goda chanser till inval kan räknas åtminstone Elina Rantanen, ordförande i Åbo stadsfullmäktige, Niina Ratilainen som leder partiets fullmäktigegrupp i Åbo och fullmäktigeledamoten Saara Ilvessalo som innehaft flera förtroendeuppdrag i partiet.

En joker i De grönas kortlek kan vara partisekreteraren Lasse Miettinen, som har rötter i Åbo men jobbat i huvudstadsregionen de senaste åren.

De grönas kandidater i Egentliga Finland i Yles valkompass

Paco Diop, Åbo
Alina Heywood, Åbo
Saara Ilvessalo, Åbo
Mari Kousa-Kuusisto, Åbo
Tuomo Liljenbäck, Åbo
Riina Lumme, Åbo
Lasse Miettinen, Åbo
Johanna Niemi, Åbo
Saija Porramo, Nådendal
Elina Rantanen, Åbo
Niina Ratilainen, Åbo
Ville Savonlahti, Lundo
Kai Schneider, Salo
Helena Särkijärvi, Pargas
Konsta Weber, Åbo
Sofia Virta, S:t Karins
Jan Vuorenlaakso, Nystad

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland