Hoppa till huvudinnehåll

Här skapas den nya barnavdelningen på Borgå huvudbibliotek - låntagarna får komma med idéer inför ombyggnaden

Barn och mamma som sitter och ritar i ett bibliotek.
Freja, Hanna och Ebba Poulsen. Barn och mamma som sitter och ritar i ett bibliotek. Bild: Yle/Mikael Kokkola Bibliotek,barnböcker,Borgå,biblioteksbyggnader,Freja, Hanna och Ebba Poulsen

Barnavdelningens användare, stora och små, var först ut med att ge sina bidrag till hur biblioteket skulle kunna se ut och fungera i framtiden.

Hur skulle ditt drömbibliotek se ut? Vad händer där? Hur ser det ut?

Färger ska det vara. Många och glada. Ebba och Freja Poulsen lutar sig koncentrerat över sina papper och ritar. De håller på en god stund. Mamma Hanna Poulsens roll är främst att assistera.

- Flickorna vill rita sitt drömbibliotek. Det är viktigt att de själva väljer vilka färger de använder och kommer med idéer, säger hon.

Ebba visar upp sin biblioteksvision - ett regnbågshus.

Regnbågsteckning.
Regnbågsteckning. Bild: Yle/Mikael Kokkola teckningar,Regnbågens färger

- Det är fullt med olika färger, säger hon.

Flickorna är stamkunder på barnavdelningen. Varje kväll vid läggdags ska två böcker läsas.

- Vi fyller på med böcker här rätt så ofta. Två butikskassar blir lätt fulla då vi är här, säger Hanna Poulsen.

Glasfasad som speglar trähus.
Glasfasad som speglar trähus. Bild: Yle/Mikael Kokkola Bibliotek,barnböcker,Borgå,biblioteksbyggnader

Inne i sagorummet är det vilda västern som gäller i kväll. En indian och en sheriff läser högt om hästar, boskap, äventyr och vänskap.

- Vi passar samtidigt på att be våra kunder komma med sina åsikter och tankar om hur biblioteket kan se ut i framtiden, säger bibliotekschef Malin Hollmén.

Det papper som hon delar ut handlar om låntagarnas rutt inne i biblioteket. Det som fungerar bra ska färgläggas grönt och det som fungerar dåligt blir rött.

- Här har de ritat fina rutter och satt både grönt och rött på kartan över biblioteket. Det kan bli en ganska invecklad rutt då en hel familj är här och lånar böcker. Något att tänka på då vi börjar planera.

Sagostund på gång i bibliotek.
Sagostund på gång i bibliotek. Bild: Yle/Mikael Kokkola Bibliotek,barnböcker,Borgå,biblioteksbyggnader

I vår samlar biblioteket in användarnas kommentarer och önskemål. För vuxenavdelningens del blir det en idékväll i början av april.

- Då hoppas vi på att många Borgåbor vill vara med och delta, säger Malin Hollmén.

Senare i höst ska planeringen komma i gång på arkitektnivå. Bibliotekshuset har snart 20 år på nacken och behöver ses över både beträffande planlösningar och service.

- Biblioteket blir inte större. Vi har de väggar vi har, men det kan bli fråga om att avdelningar byter plats och väggar försvinner.

Den svart, röd, gråa färgsättningen inne i biblioteket ska också ses över. Särskilt barnavdelningen ska få lite gladare färger.

Anslag för projektet finns i årets och nästa års budget. Totalt rör det sig om cirka 800 000 euro.

Stor skylt med Emil i Lönneberga.
Stor skylt med Emil i Lönneberga. Bild: Yle/Mikael Kokkola Bibliotek,barnböcker,Borgå,biblioteksbyggnader,Emil i Lönneberga