Hoppa till huvudinnehåll

I diplomaten Alec Aaltos politiska hörspel lär vi känna en veteranpolitiker och en politisk broiler

Alec Aalto, 1984
Alec Aalto framför Finlandiahuset, 1984 Alec Aalto, 1984 Bild: Yle/Kalle Kultala Alec Aalto,Finlandiahuset,1984

När man har politiken i blodet lämnar man den aldrig. Det säger Alec Aalto angående sina hörspel om politiker.

Alec Aalto (1942-2018) var en finländsk ämbetsman och diplomat. Från 1979 tjänstgjorde han vid utrikesministeriet. Under sin karriär var han också ambassadör i Wien och Ljubljana under 1990-talet och i Rom och Stockholm under 2000-talet.

Vem var Alec Aalto?

Alec Mikael Aalto (1942-2018) var en finländsk ämbetsman och diplomat och son till skådespelaren Märta Laurent och vice häradshövding och bergsrådet Arvo Mikael Aalto.

Aalto blev juris kandidat från Helsingfors 1967. Alec Aalto var redaktör vid Yle 1970–1972, statsministerns sekreterare 1975 och biträdande direktör vid Neste 1976–1978.

Han övergick 1979 i Utrikesministeriet tjänst och blev chef för ministeriets press- och kulturcenter, konsultativ tjänsteman 1985 och biträdande avdelningschef 1986.

Han var Finlands ambassadör i Wien och Ljubljana 1991–1995 och tjänstgjorde 1995–1997 som statsministerns utrikespolitiske specialmedarbetar, statssekreterare för EU-frågor 1997–1903 och chef för EU-sekretariatet vid statsrådet 2000–1903. Han var ambassadör i Rom 2002–2006 och i Stockholm 2006–2010.

På 1970-talet var Aalto svensk tv-redaktör. Och det är till rundradiojobbet han kommer tillbaka i sina radiopjäser En offentlig person (2007) och En privat person (2008). Här dryftar Alec Aalto politiken och politikerrollen.

I hörspelet En offentlig person presenteras vi för den kvinnliga premiärministern. Hon spelas av Alec Aaltos mor Märta Laurent. Ministern är van vid journalister och att suveränt koppla på sin yrkesroll. En halvtimme har hon tänkt reservera för den unga manliga journalisten (Niklas Åkerfelt).

Men journalisten försöker närma sig den psykologiska kärnan hos ministern. Hon vill inte tala om sitt äktenskap eller om förhållandet till andra politiker. Men vi får små inblickar i familjehändelser ändå. Vi hör också ministerns telefonsamtal.

Så fick jag mera tid för familjelivet och vi beslöt att bryta upp

I En privat person är det Kenneth (Sixten Lundberg) som gör en kampanj för att bli invald i riksdagen. Här är han på besök hos sin moster (Christina Indrenius-Zalewski).

Kenneth har just skiljt sig. Och mostern gillade ex-frun. Nu har han en ny kvinna, som han skall gifta sig med. Men mostern är skeptisk.

Är det inte så att partierna behöver alla möjliga kandidater för att samla röster, så att de riktiga kandidaterna kommer in?― Mostern till Kenneth

Kenneth ställer upp i riksdagsvalet för att bli invald. Han är en klassisk politikerstreber och representerar kanske just det som andra föraktfullt tänker på som en politisk broiler. Allt skall passa in i hans system och nu vill han pressa sin moster på pengar.

Ann-Christine Snickars skriver i sin recension i Vasabladet 25.10 2009: "Det är en intressant konstellation, tillräckligt nära för att ömma punkter, tillräckligt distanserad för att upprätthålla en viss uppriktighet."

Det privata spåret i pjäsen fungerar bra, menar Snickars, men de politiska resonemangen är lite för "försiktiga och tassande".

Där känns Aaltos ironi som ett för finstilt verktyg - för diplomatiskt.― Ann-Christine Snickars i Vasabladet

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

 • En hurtig och glad påsk med Söndagsöppet

  Ägg och påsk är teman man kan variera i det oändliga.

  Ägg och påsk är teman man kan variera i det oändliga. Så också i Söndagsöppet där Leif och Benny verkligen släpper loss, påsken till ära.

 • Morjens: Jesus i himlaköket

  När Jesus kockar den sista måltiden stöter han på problem.

  När Jesus skall kocka till den sista måltiden stöter han på oväntade problem.

 • Påsk i Oppåner å hitådit

  Oppåner-gänget undersöker påsken med ägg och godis

  Påsken till ära undersöker oppånergänget ägg i alla möjliga former och allt godis man kan tänka sig.

 • Bärtils påsk

  Pox, pox med Bärtil, Isa Gris och Pudeln Pipsa.

  Bärtil, Isa Gris och Pudeln Pipsa firar påsk tillsammans genom att leta efter ägg och påska.

 • Atte firar påsk

  Atte, Mirabell och Elmeri förbereder sig för påsken.

  Atte, Mirabell och Elmeri förbereder sig för påsken. De målar ägg i sandlådan och leker påskhäxor.

 • Tjali och Micke firar påsk

  Påskharen Tjali gläder Micke

  Påskharen har inte besökt Micke sedan han var ett litet barn. Det tycker nallen Tjali är jättesorgligt. Hon vill ändra på den saken.

 • Påskägg i de vackraste färger och mönster

  Vill du lära dig att måla vackra påskägg med vaxteknik?

  Vill du lära dig att måla vackra påskägg med vaxteknik? Här får du noggranna instruktioner i äggmålningens grunder. Men man kan också göra det lätt för sig och bara måla på äggen med vattenfärger.

 • Påskbrasor i Österbotten

  I Österbotten är det tradition att bränna påskbrasor.

  I Österbotten är det tradition att bränna påskbrasor. Viktigast är kanske att ha den största brasan så att invånarna i grannkommunen blir avundsjuka.

 • Mat med mersmak: Urbenad lammstek

  En fin lammbit som benas ur och fylls med godsaker.

  I Mat med mersmak används igen fina råvaror. En fin lammbit som benas ur och fylls med allehanda godsaker och äts med potatisgratäng.

 • Tove och vännerna 1970

  Lasse Pöysti sjunger Mumintrollets visa

  Lasse Pöysti sjunger Mumintrollets visa hemma hos Tove Jansson.

 • Ariadne - en labyrintisk mardröm av Walentin Chorell

  Vilsna mänskor söker kärlek i ett labyrintiskt ämbetsverk.

  I pjäsen Ariadne av Walentin Chorell söker vilsna människor (Lasse Pöysti och Nisse Brandt) efter kärlek och mänsklig närhet, medan de tappar bort sig i ett mardrömslikt ämbetsverk.

 • Paleåwille och fi-fi-fi-fi-fi-fi-finlandssvenskan

  "Jag har pengarna på banken, och papprena från Hanken..."

  "Jag har pengarna på banken, och papprena från Hanken..."Duckräpp, med refrängen "jag är fi-fi-fi-fi-fi-fi finlandssvensk" från 1988. Var den först?

 • Svängig finlandssvensk rap i Söndagsöppet

  Niklas Rosström rappar och sjunger.

  Många menar att Duckräpp med Pale och Wille från 1988 är den första raplåten på finlandssvenska. Men redan 1987 kom en låt som tangerar rap-musik. I alla fall i titeln "New York Rap".

 • Jakobstad - en stad som andra

  Ywe Jalander vill tränga djupt in i stadens hjärta.

  Ywe Jalander vill inte presentera konventionella siffror och fakta om Jakobstad. Med den här filmen vill han tränga djupt in i stadens hjärta, se klasskillnaderna och ungdomen.

 • Jakobstad 1984

  Unga i Jakobstad lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally.

  Vad gör de unga i Jakobstad? Lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally? Följ med till Jeppis 1984.

 • James Baldwin talar om att vara svart i Frankrike och USA

  Baldwins böcker behandlar ofta rasism och sexualitet.

  James Baldwin (1924-1987) var en svart amerikansk författare, som levde långa tider i Frankrike. Baldwins böcker behandlar rasism och sexualitet. Dessa teman har diskuterats då han besökt Finland.

 • Raskravaller i USA på 1960-talet

  "De farligaste är de som inget har att fölora."

  Den svarta författaren James Baldwin säger i sin bok Fire next time (Nästa gång elden) att de farligaste är de som inget har att förlora. På 1960-talet spreds kravaller och aktioner runt om i USA, där många sådana människor deltog. Gnistan var ofta någon enskild händelse.

 • Angela Davis fängslad och frisläppt

  Här kommer hon till tals i intervjuer.

  Angela Davis (född 1944 i Birmingham, Alabama) är en amerikansk kommunist, feminist och människorättsaktivist. Hon har varit symbolen för många i de svartas kamp och en kvinnlig ikon för de Svarta Pantrarna. Här kommer hon till tals i intervjuer.

 • När Finland var fem före att bli fascistiskt - ny tv-dokumentär om Lapporörelsens skjutsning av president Ståhlberg

  Extremhögern kidnappade president Ståhlberg.

  Det var ett våldets och orons år i Finland. Den högerradikala Lapporörelsen var stark och samlade 12.000 personer till en demonstration som synligt togs emot av Finlands statsledning i Helsingfors. Det som kunde ha lett till en statskupp och diktatur, fick ett abrupt slut då man gjorde misstaget att kidnappa Finlands första president. Lapporörelsens hatretorik har återuppstått i dagens diskussionsklimat.

 • "Han kommer i morgon" om samlevnad, alkoholism och ensamhet

  Sonja behöver sprit under sina ensamma veckor.

  Sonja är en heltidsarbetande mor, och hennes man jobbar som långtradarchaufför. Från sina långa resor hämtar han hem mycket sprit som Sonja behöver under sina ensamma veckor. Carl Mesterton behandlar ensamhet och alkoholism i sin serie Samlevnad.

 • Carl Mesterton om serien Samlevnad

  Mesterton gör realistisk serie om vardagliga problem.

  En av regissör och producent Carl Mestertons specialiteter har alltid varit pedagogisk och social tv-teater, så också i serien Samlevnad. Här berättar han om de olika avsnitten som behandlar skilsmässa, alkoholism, svartsjuka och otrohet.

 • Lappo patronfabrik jämnades med marken

  Den värsta olyckan under fredstid i Finland.

  Den 13 april 1976 skedde en av de värsta olyckorna i Finland under fredstid då en explosion totalförstörde Lappo patronfabrik. I olyckan omkom 40 personer och 60 skadades allvarligt. 64 barn miste en förälder i explosionen.

 • Överlevande från Titanic

  För åtta dollar mer fick Anna en biljett på Titanic.

  För åtta dollar mer fick jag en biljett på Titanic, berättar Anna Sjöblom (senare Kinkaid) från Munsala. Också Agnes Sandström reste med Titanic den 10 april 1912. Hör deras spännande överlevnadsberättelser.

 • Midsommar i Nagu

  Vad ska de unga göra med framtiden och midsommar?

  Hur har ungdomarna det i Nagu, skärgårdskommun i Åbolands skärgård? Hurudana utsikter har de inför framtiden och midsommaren?

Nyligen publicerat - Arkivet