Hoppa till huvudinnehåll

I diplomaten Alec Aaltos politiska hörspel lär vi känna en veteranpolitiker och en politisk broiler

Alec Aalto, 1984
Alec Aalto framför Finlandiahuset, 1984 Alec Aalto, 1984 Bild: Yle/Kalle Kultala Alec Aalto,Finlandiahuset,1984

När man har politiken i blodet lämnar man den aldrig. Det säger Alec Aalto angående sina hörspel om politiker.

Alec Aalto (1942-2018) var en finländsk ämbetsman och diplomat. Från 1979 tjänstgjorde han vid utrikesministeriet. Under sin karriär var han också ambassadör i Wien och Ljubljana under 1990-talet och i Rom och Stockholm under 2000-talet.

Vem var Alec Aalto?

Alec Mikael Aalto (1942-2018) var en finländsk ämbetsman och diplomat och son till skådespelaren Märta Laurent och vice häradshövding och bergsrådet Arvo Mikael Aalto.

Aalto blev juris kandidat från Helsingfors 1967. Alec Aalto var redaktör vid Yle 1970–1972, statsministerns sekreterare 1975 och biträdande direktör vid Neste 1976–1978.

Han övergick 1979 i Utrikesministeriet tjänst och blev chef för ministeriets press- och kulturcenter, konsultativ tjänsteman 1985 och biträdande avdelningschef 1986.

Han var Finlands ambassadör i Wien och Ljubljana 1991–1995 och tjänstgjorde 1995–1997 som statsministerns utrikespolitiske specialmedarbetar, statssekreterare för EU-frågor 1997–1903 och chef för EU-sekretariatet vid statsrådet 2000–1903. Han var ambassadör i Rom 2002–2006 och i Stockholm 2006–2010.

På 1970-talet var Aalto svensk tv-redaktör. Och det är till rundradiojobbet han kommer tillbaka i sina radiopjäser En offentlig person (2007) och En privat person (2008). Här dryftar Alec Aalto politiken och politikerrollen.

I hörspelet En offentlig person presenteras vi för den kvinnliga premiärministern. Hon spelas av Alec Aaltos mor Märta Laurent. Ministern är van vid journalister och att suveränt koppla på sin yrkesroll. En halvtimme har hon tänkt reservera för den unga manliga journalisten (Niklas Åkerfelt).

Men journalisten försöker närma sig den psykologiska kärnan hos ministern. Hon vill inte tala om sitt äktenskap eller om förhållandet till andra politiker. Men vi får små inblickar i familjehändelser ändå. Vi hör också ministerns telefonsamtal.

Så fick jag mera tid för familjelivet och vi beslöt att bryta upp

I En privat person är det Kenneth (Sixten Lundberg) som gör en kampanj för att bli invald i riksdagen. Här är han på besök hos sin moster (Christina Indrenius-Zalewski).

Kenneth har just skiljt sig. Och mostern gillade ex-frun. Nu har han en ny kvinna, som han skall gifta sig med. Men mostern är skeptisk.

Är det inte så att partierna behöver alla möjliga kandidater för att samla röster, så att de riktiga kandidaterna kommer in?― Mostern till Kenneth

Kenneth ställer upp i riksdagsvalet för att bli invald. Han är en klassisk politikerstreber och representerar kanske just det som andra föraktfullt tänker på som en politisk broiler. Allt skall passa in i hans system och nu vill han pressa sin moster på pengar.

Ann-Christine Snickars skriver i sin recension i Vasabladet 25.10 2009: "Det är en intressant konstellation, tillräckligt nära för att ömma punkter, tillräckligt distanserad för att upprätthålla en viss uppriktighet."

Det privata spåret i pjäsen fungerar bra, menar Snickars, men de politiska resonemangen är lite för "försiktiga och tassande".

Där känns Aaltos ironi som ett för finstilt verktyg - för diplomatiskt.― Ann-Christine Snickars i Vasabladet

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Reportage från vinterkriget

  Nyhetsrapport om att 16 städer i Finland har blivit bombade.

  Torsdagmorgon den 30 november 1939 flög bombplan in över Finland från Sovjetunionen. Och vinterkriget bröt ut.

 • Helsingfors under vinterkriget

  En inblick i livet vid hemmafronten.

  Hur var det att leva i huvudstaden Helsingfors under vinterkriget? Vi får en inblick i livet vid hemmafronten i dessa ljudklipp om bombningar, mörkläggning, fönsterglas och första hjälp.

 • Finland stod stilla i 19 dagar

  Den 1.3 1956 utbröt en generalstrejk som lamslog Finland.

  Generalstrejken i mars 1956 berörde närmare en halv miljon arbetstagare och lamslog trafik och industri. Rundradion vägrade rapportera om strejken.

 • Regionalen följer postens väg 1985

  Förr fanns det postkontor i varje utkrok.

  Posten anno 1985 tänker bara på lönsamhet, menar Regionalen. Posten automatiseras, men ute på landsbygden dras postkontor in och servicen blir allt mer ojämlik. Hur snabbt färdas ett brev reser från Sibbo till Helsingfors?

 • Firmajulfester

  Firmafester

  Hur firar man firmajulfester i Finland och vad allt kan hända på en våt julfest? Redaktör Tom Östling intervjuar en portier, en forskare och flera människor på gatan.

 • I december sups det

  Större alkoholkonsumtion i Finland 1989

  1987 talade man om att finländare dricker sig till alkoholförgiftning t.ex. i december med alla firmajulfester.

 • På 1990-talet gjorde man alkoholdrycker hemma

  Vintillverkning på 1990-talet

  I recessionens Finland på 1990-talet var det många som började tillverka sitt eget vin. För vissa blev det en bestående hobby, andra övergick till starkare och olagligare drycker.

 • Lotsen är livvakt på haven

  Lotsarnas historia fram till 1994.

  Finlands skärgård är svår att navigera i. Fartyg manövrerar förbi många öar och grund. Därför är lotsarna viktiga. I dokumentären "Med havet som arbetsplats" (1994) av Bosse von Willebrand och Rikard Thölix får vi höra lotsarnas historia.

 • Att vara lots i Pellinge

  En bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

  Hur är det att vara lots och hjälpa fartyg? Se en bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

 • Fraktfartyget m/s Pamela

  Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

  Far och son Tollander har ett rederi. Pappa Ingmar Tollander sköter businessen i land, medan Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

 • Med m/s Norrö från Kotka till Antwerpen

  Finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

  Carl Mesterton tar oss med på lastfartyget m/s Norrö från Kotka till Antwerpen och vi får uppleva finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

 • Mormor – drama om ålderdom

  När gamla föräldrar inte längre klarar sig sig själva

  Sommarlovet börjar men allt kretsar kring mormor. Vad skall man göra med sina gamla föräldrar när de inte längre klarar sig själv?

 • Kvinnans åldrar – från 0 till 80 år

  Ålder, alla talar om ålder.

  Barndomen färgar oss alla. Och är en kvinnans liv slut efter 50? I "Kvinnoåldrar" berättar Sanna Tahvanainen, Monika Fagerholm, Birgitta Boucht och Barbara Winckelmann om kvinnans väg genom livet.

 • Märta Laurent talar om att åldras

  Vad innebär det för en vacker kvinna att bli gammal?

  Hur skall man åldras och vad innebär det för en vacker kvinna eller skådespelare att bli en gammal patient? Märta Laurent talar i Gogo om hur hon ser på skönhet, åldrande och skådespelarkarriären.

 • Militärkuppen i Chile 1973 skulle rensa landet från oliktänkare

  Den 11 september 1973 tog general Pinochet makten i Chile.

  Den 11 september 1973 gjorde general Augusto Pinochet och hans junta en militärkupp i Santiago de Chile. President Salvador Allende störtades. General Pinochet började en sjutton år lång militärdiktatur där oliktänkare och vänstersinnade förföljdes. Militärkuppen hade starkt stöd av USA.

 • Ariadne - en labyrintisk mardröm av Walentin Chorell

  Vilsna mänskor söker kärlek i ett labyrintiskt ämbetsverk.

  I pjäsen Ariadne av Walentin Chorell söker vilsna människor (Lasse Pöysti och Nisse Brandt) efter kärlek och mänsklig närhet, medan de tappar bort sig i ett mardrömslikt ämbetsverk.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

 • Konsekvenser av en kärnkraftsolycka

  Veckans Puls 1986 granskar följderna.

  Några dagar efter olyckan i Tjernobyl funderar man på konsekvenserna av en olycka av det här slaget. Vad händer i Ukraina och Kreml, och hur kan Finland skydda sig?

Nyligen publicerat - Arkivet