Hoppa till huvudinnehåll

Marina Meinander blir innehållsproducent för drama på Svenska Yle: "Jag ömmar mycket för public service"

På bilden Marina Meinander
Marina Meinander. På bilden Marina Meinander Bild: Mikko Koski/Yle Marina Meinander,Lilla Teatern, Helsingfors

Marina Meinander blir ny innehållsproducent för Yles förnyade dramaavdelning. Avdelningen ska främst producera audiodrama, och också syssla med manuskriptutveckling för tv-drama.

- Jag är jätteintresserad av att bygga upp den nya dramaavdelningen på Svenska Yle, säger Meinander.

- Yle är för mig en jätteattraktiv arbetsplats på grund av public servicekonceptet som jag ömmar mycket för.

Hon berättar att hon blev uppmanad att söka jobbet och var genast intresserad eftersom drama är ett av Yles centrala områden.

- Under min karriär har jag pendlat och jobbat på olika teatrar och också på Yle bland annat som journalist, men också som producent för tv-serien Kotikatu.

Audiodrama befinner sig i förändring

Avdelningen ska främst producera audiodrama, och också syssla med manuskriptutveckling för tv-drama.

- Audiobegreppet handlar inte så mycket om radio utan nu expanderar poddarna, säger Meinander.

- Det ger oanande möjligheter för audiodrama att människor går omkring med sina apparater och tar till sig innehåll medan de gör annat, säger Meinander.

Än så länge vill hon inte dra upp några riktlinjer för den nya verksamheten.

- Det finns mycket kompetens på Yle och jag tänker mig att avdelningen kan rekrytera kompetens och också utvidga den.

Manuset a och o

- Jag tänker mig att vi ska syssla med manusutveckling. Har man ett bra manus kan man komma ganska långt, säger Meinander.

- Jag tror också att jag på riktigt hämtar med mig en nyfikenhet för hur vi inom audiodrama, och kanske också tv, kan når en ny publik.

Teatrarna har en snäv publik

- Det är inspirerande. Teatrarna har en rätt snäv publik av en ganska välbärgad medelklass som har ett kulturintresse. Jag tycker att tanken att vara tillgänglig för alla i alla åldrar och försöka nå dem där de finns i sina egna kammare är jätteutmanande och intressant.

- Det är tre år sedan jag utnämndes till konstnärlig ledare för Lilla Teatern i Helsingfors, men nu återvänder jag till Yle, konstaterar Meinander.

Hon påpekar också att det inte ligger någon dramatik i att hon lämnar Lilla Teatern, hon slutar ett halvt år innan hennes kontrakt ändå hade tagit slut.

Den nya dramaavdelningen ska vara en samlingspunkt för det drama som Svenska Yle producerar och samproducerar. Den nya producenten ska samarbeta med dem som ansvarar för det inhemska dramautbudet på Svenska Yle.

Artikeln uppdaterad. Meningen "Avdelningen ska främst producera audiodrama, men också tv i någon mån" har ändrats till "Avdelningen ska främst producera audiodrama, och också syssla med manuskriptutveckling för tv-drama".

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes