Hoppa till huvudinnehåll

Marina Meinander ny innehållsproducent för Drama på Svenska Yle

På bilden Marina Meinander
Marina Meinander inleder sitt arbete på Yle i november. På bilden Marina Meinander Bild: Mikko Koski/Yle Marina Meinander,Lilla Teatern, Helsingfors

Svenska Yle stärker sin dramaproduktion genom en förnyad dramaavdelning och omfattande satsningar på samtliga plattformar. Från och med november blir Marina Meinander ny innehållsproducent för avdelningen.

"Marina Meinander har en otrolig bredd i sitt kunnande och hon har också stor erfarenhet av manusutveckling för tv och teater. Hon kommer att ha en viktig roll i det utvecklingsarbete vi precis har påbörjat. Vi är mycket glada över att få välkomna henne till Yle", konstaterar Maria Lundström, ansvarig producent för kultur, drama och dokumentärer.

Meinander har bland annat tidigare arbetat som dramaturg, manusförfattare och regissör. Sedan 2017 har hon fungerat som konstnärlig ledare för Lilla teatern i Helsingfors.

"Jag är oerhört glad över den här möjligheten. Som innehållsproducent för drama på Svenska Yle får jag leda en avdelning som representerar en av de uttalade tyngdpunkterna i Yles strategi. Konceptet public service ligger mig dessutom väldigt nära om hjärtat och det känns både roligt och självklart att återvända till Yle igen", konstaterar Meinander.

Högklassigt drama för alla åldrar

Den nya avdelningen skall vara en samlingspunkt för det drama som Svenska Yle producerar och samproducerar och den nya producenten kommer att samarbeta med dem som ansvarar för det inhemska dramautbudet på Svenska Yle. Fokus ligger i hög grad på manuskompetens då det gäller såväl audio som tv-drama. Genom ett djupare manusarbete och ett utvidgat dramaturgiskt stöd hoppas man i allt större utsträckning kunna välkomna finlandssvenska manusförfattare och skapa kvalitativa produktioner för både tv, audio och webben.

"Högklassigt drama för alla åldrar är centralt i vårt arbete. Genom den nya dramaavdelningen höjer vi vår kompetens, och kan i och med det erbjuda publiken ännu bättre dramainnehåll, både inhemskt och nordiskt", konstaterar Johan Aaltonen, innehållschef med ansvar för samproduktioner vid Svenska Yle.

– Publiken suktar efter goda berättelser och det finns också en iver på fältet just nu. För tillfället har vi en Open call för audioserier och intresset är stort, dessutom kan vi också notera att flera finländska produktionsbolag vill satsa på drama. Det är viktigt att Svenska Yle månar om alla faser av processen men det mesta går att härleda till själva manuset, därför satsar vi särskilt på manuskriptutveckling, säger Lundström.

Den förnyade dramaavdelningen inledde sitt arbete under våren. Meinander tillträder i november.

Bolaget

  • Hannu Lintu lämnar Radions symfoniorkester 2021

    Hannu Lintus och RSO:s samarbete har varit framgångsrikt.

    Radions symfoniorkesters chefsdirigent Hannu Lintu lämnar sin post i ledningen för RSO i slutet av sitt nuvarande mandat våren 2021. Lintu tillträdde som chef hösten 2013 efter att dessförinnan ha varit orkesterns förste gästdirigent i ett år.

  • Marit Lindqvist tilldelas Mikael Lybeck-priset 2019

    Engagemang, kompetens och omsorg om litteraturen belönas.

    Svenska Yles kulturredaktör Marit Lindqvist belönas för sin ambitiösa bevakning och sin stora kompetens inom litteraturområdet. “En länk till såväl det finländska som det nordiska” lyder motiveringen.