Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Halvautomatiska vapen bannlysta i Nya Zeeland, företagare vill inte ha vigslar för homosexuella på en av sina destinationer

ungdomsböcker
ungdomsböcker Bild: Yle/Jukka Tyni bibliotek,böcker

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Idag är det FN:s internationella dag mot rasism och diskriminering. I en artikel tar vi upp vad FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna innebär.

Inrikes

Individuell flygskatt är onödigt, torven ska stanna i myrarna och staten ska sluta sponsra miljöskadlig verksamhet för att ha råd med omställningen till ett miljövänligt samhälle anser Finlands miljöorganisationer.

Örös nya företagare ville inte ha vigslar för homosexuella på en av sina destinationer.

Bibliotekshuset i Borgå har över 20 år på nacken. Barnavdelningens användare, stora och små, var först ut med att ge sina bidrag till hur biblioteket skulle kunna se ut och fungera i framtiden.

Den barack som skulle åtgärda utrymmesbristen i Sundom skola till hösten behövs på annat håll. Nu föreslår staden istället en tillfällig lösning i Sundom. Med bara fem månader kvar till hösten är rektor Annika Snickars uppgiven.

Utrikes

Nya Zeeland bannlyser alla halvautomatiska vapen efter masskjutningen förra veckan. Det meddelade premiärministern Jacinda Ardern i onsdags.

Premiärminister Theresa May meddelade i ett uttalande på onsdag kväll att Storbritannien inte kommer att lämna EU den 29 mars.

Väder

Det är först på många håll klart och uppehåll i hela landet. På dagen ökar molnigheten småningom och i kväll blir det åter ostadigt i stor del av landet.
Temperaturen på dagen i landets södra och mellersta delar ligger mellan +2 och +7 grader. I norra Österbotten, Kajanaland och södra Lappland ligger temperaturen mellan 0 och +4 grader. I mellersta och norra Lappland ligger temperaturen mellan +2 och -3 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes