Hoppa till huvudinnehåll

Nikki Haley uttalar sig förklenande om finländsk hälsovård - får mothugg

Nikki Haley i New York den 4 september 2018
Nikki Haley, stridbar republikan och tidigare FN-ambassadör. Nikki Haley i New York den 4 september 2018 Bild: imago/Xinhua/ All Over Press Nikki Haley,FN,USA

I USA har den republikanska politikern och före detta FN-ambassadören Nikki Haley förklarat att den finländska hälsovården är klart underlägsen den amerikanska. Hon får svar på tal, bland annat från Finlands FN-representation.

Det började med att den demokratiska senatorn och presidentkandidaten Bernie Sanders för ett par veckor sedan kritiserade de dyra BB-vistelserna i sitt hemland. Sanders fastställde att det kostar runt 12 000 dollar att föda barn i USA, mot 60 dollar i Finland. 12 000 dollar motsvarar nästan 10 600 euro, och 60 dollar är 53 euro.

"Vi måste få ett slut på det skamliga vinstdrivande vårdsystemet och erbjuda alla Medicare", twittrade Sanders. Medicare är ett lagstadgat sjukförsäkringssystem, där personer som fyllt 65 år, och andra med särskilda förmåner, garanteras rätt till sjukvård.

Haley, som till i fjol var USA:s FN-ambassadör, och som gjort sig känd som en av den konservativa Tea Party-rörelsens ledare, svarade Sanders sent på onsdagskvällen lokal tid. Haley menade att hälsovården i Finland inte är populär bland befolkningen.

"Vårdkostnaderna är alltför höga, men det är löjligt att jämföra oss med Finland. Fråga dem hurdan vård de har. Du kommer inte att gilla deras svar", twittrade Haley.

Nästan femfalt högre mödradödlighet i USA

Tweeten föranledde en ström av svar från Kai Sauer, Finlands FN-ambassadör. Sauer har lagt fram statistik om vårdens kvalitet hos oss.

"Finland har ett högklassigt hälsoväsen, med anmärkningsvärt god kvalitet på både primär- och sjukhusvård. Landet uppnår dessutom sin goda vårdnivå till relativt låga kostnader", twittrade Sauer.

Han poängterar att Finland enligt FN har den tredje lägsta spädbarnsdödligheten i världen, och den lägsta dödligheten bland mödrar. Enligt FN:s barnfond Unicef inträffar årligen i Finland 2,3 dödsfall per tusen nyfödda. I USA är motsvarande siffra 6,6 döda per tusen födda.

Trots att vårdkostnaderna i USA är avsevärt högre än i många andra västliga industriländer, är vårdkvaliteten där inte den bästa. I fjol publicerades en rapport där USA konstaterades ha den värsta barnadödligheten i jämförelse med 19 andra OECD-länder.

- Av rika, demokratiska länder i världen är Förenta staterna det farligaste för barn, sa doktor Ashish Thakrar, som lett undersökningen.

Vad gäller mödradödligheten, uppgår den i Finland till tre döda per 100 000 kvinnor, I USA är proportionerna 14 döda per 100 000 kvinnor - nästan fem gånger värre än hos oss. USA kan i det hänseendet jämföras med länder som Uruguay och Serbien.

Nikki Haley is criticized for her comment on health care in Finland