Hoppa till huvudinnehåll

NRK: Nokiatelefon sände regelbundet uppgifter till en kinesisk server - dataombudsmannen i Finland utreder

HMD Globals kontor
HMD Globals kontor Bild: Mika Mäkeläinen / Yle Nokia Abp,mobiltelefoner,Hamadan Airport,Nokia 7 Plus

Nokias telefonmodell Nokia 7 Plus har sänt uppgifter till en kinesisk server, skriver det norska rundradiobolaget NRK. HMD Global som tillverkar telefonerna säger att det är fråga om ett fel i ett parti och att felet nu är korrigerat.

Enligt norska NRK ska också personliga användardata ha förts över till den kinesiska servern. Det förnekar tillverkaren HMD.

Telefonen sände data då den slogs på

Misstankarna väcktes när en man som hade följt med telefonens datatrafik tog kontakt med NRK.

Han hade märkt att telefonen sände ett okrypterat datapaket till den kinesiska servern i samband med att telefonen slogs på, skärmen aktiverades eller telefonen låstes upp.

I paketet till den kinesiska servern ingick uppgifter om position, närmaste basstation, telefonens nummer, SIM-kortets nummer och telefonens serienummer. De här uppgifterna gjorde de möjligt att i realtid följa med hur telefonen rörde sig.

Modellen Nokia 7 Plus har varit populär i Kina, modellen lanserades i början av fjolåret. Det första partiet på 250 000 telefoner såldes slut på fem minuter.

HMD: Felet korrigerat i samband med uppdateringar

Enligt HMD Global förekom ett fel i ett telefonparti och man medger att felet ledde till att telefonen hade försökt sända aktiveringsdata till en server i Kina. HMD säger att användaren inte har kunnat identifieras med hjälp av uppgifterna.

HMD säger att felet nu är korrigerat och korrigeringen har ingått i uppdateringar i så gott som alla drabbade telefoner.

Dataombudsmannen utreder

I Finland kommer dataombudsmannens byrå att utreda fallet.

Dataombudsmannen Reijo Aarnio säger till nyhetsbyrån STT att preliminära uppgifter tyder på att Nokias telefoner verkligen har sänt personliga uppgifter till Kina. Uppgifterna har hamnat hos den kinesiska statsägda servern China Telekom.

HMD Global är ett finskt företag som har licens på Nokiatelefonernas varumärke.