Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsquiz: Terrorism, naturkatastrof och god sömn

Ett kollage med bilder på bland annat Donald Trump. Ovanpå bildkollaget en stor Nyhetsskolan logo.
Ett kollage med bilder på bland annat Donald Trump. Ovanpå bildkollaget en stor Nyhetsskolan logo. Bild: Yle/Martin Huldin Collage,nyheter,mediefostran,Pärmbild,yle nyhetsskolan

Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen.
Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan som gått.

1. Efter terrordådet i Christchurch som krävde 50 dödsoffer och flera allvarligt skadade, har Nya Zeelands premiärminister meddelat att hon aldrig kommer att nämna den misstänkta gärningsmannens namn. Enligt henne förtjänar han så lite synlighet som möjligt. Vad heter Nya Zeelands premiärminister?

2. Den finländska jämställdhetens dag firas varje år på Minna Canths födelsedag den 19.3. Canth var en aktiv samhällspåverkare som skrev om fattigas svåra förhållanden och kvinnoförtryck. År 1876 fick både hon och hennes man sparken från tidningen Keski-Suomi. Vad var orsaken?

3. Näringslivets delegation EVA har gjort en undersökning om finländarnas inställning till invandrare. Vad ger den färska undersökningen för resultat?

4. Var och en av oss har en medfödd personlig dygnsrytm. Ändå förutsätts alla anpassa sig till en dygnsrytm där man vaknar på morgonen och somnar på kvällen. Hur stor del av finländarna är morgonmänniskor?

5. Moçambique har drabbats av den största naturkatastrofen någonsin, varför är just Moçambique i en utsatt situation när en orkan rullar in? Vilket av följande svar stämmer INTE?

Hur kändes det? För lätt eller för svårt? Kommentera gärna i kommentarsfältet under artikeln.

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix