Hoppa till huvudinnehåll

ÖT: Jarofostrade Serge Atakayi spelar för Kongos OS-landslag – fick träffa sin mamma för första gången på nästan tio år

Serge Atakayi.
Serge Atakayi i farten för FF Jaro. Serge Atakayi. Bild: Matti Raivio / All Over Press Serge Atakayi

Serge Atakayi befinner sig som bäst med Demokratiska republiken Kongos U23-landslag, som deltar i kvalen för de afrikanska mästerskapen i åldersklassen, rapporterar Österbottens Tidning. Atakayi har också tidigare gjort flera matcher i Finlands juniorlandslag.

Enligt det afrikanska fotbollsförbundets inofficiella matchstatistik var Atakayi ändå inte uttagen då Kongo slog Marocko i den andra kvalomgången. I den avgörande omgången ställs Kongo mot antingen Etiopien eller Mali.

De tre främsta lagen i de afrikanska U23-mästerskapen, som avgörs i november, kvitterar ut en biljett till OS i Tokyo 2020.

Serge Atakayi har själv laddat upp bilder från landslagssamlingen på sin Instagram-story. Atakayi laddade förra veckan där också upp en hjärtevärmande bild på sig själv och sin mamma, som han träffade för första gången sedan flytten till Finland.

Skip Instagram post

– Att höra henne säga att hon är stolt över mig ger mig motivationen att jobba hårt. Jag kan inte tacka henne tillräckligt, skriver Atakayi.

Stannade i Finland efter Helsinki cup

Atakayi kom till Finland sommaren 2010 då hans lag deltog i Helsinki cup. Efter turneringen beslöt lagledarna att ingen av dem skulle återvända till det krigshärjade hemlandet.

I en intervju för Sportmagasinet år 2015 berättade Atakayi att föräldrarna inte visste om beslutet på förhand.

– Det kändes lätt att tala med henne, men efteråt kändes det inte alls bra. Jag bara grät, berättade Serge om det första samtalet hem.

Tre år senare flyttade Atakayi till Jakobstad och började snabbt spela fotboll för FF Jaros juniorer. Ligadebuten kom sommaren 2015 och ett år senare flyttade han till Skottland och Glasgow Rangers.

Där fick han göra sin ligadebut i november 2018, då han hoppade in i den 73:e matchminuten mot Motherwell. Matchen är den hittills enda som Atakayi fått göra för Rangers på högsta nivå.

"Mitt beslut om jag spelar för Finland eller för Kongo"

Atakayi har också hunnit representera Finlands U18- och U19-landslag. Det har sammanlagt blivit fem U18-landskamper och elva matcher i U19-åldersklassen. Atakayi var också aktuell för hemma-EM i Vasa och Seinäjoki i fjol, men blev inte uttagen till den slutliga truppen.

Han medgav tidigare för Yle Sporten att han är tudelad gällande vilket landslag han skulle vilja representera.

– Jag har pratat med mina föräldrar och de har sagt att jag får göra som jag vill. Det är mitt beslut om jag spelar för Finland eller för Kongo. Jag är fotbollsspelaren och jag vet vad som är bäst för mig, var deras hälsning.

– Det finns nog de som vet vad jag kommer att svara om frågan kommer, Kongo har inte frågat ännu. Just nu fokuserar jag på Finland och funderar sen om och då frågan kommer. Jag vet vad jag kommer att svara, berättade Atakayi.

Atakayi är fortfarande aktuell för Finlands landslag i och med att han inte ännu gjort en A-landskamp för Demokratiska republiken Kongo.

Läs mera:

Serge Atakayi: Jag vet att min chans kommer

Den 18-årige Serge Atakayi kom redan under sin första säsong i Skottland svidande nära att debutera för Glasgow Rangers seniorlag. För Yle Sporten berättar Atakayi om en utmanande första säsong som sett honom växa både som spelare och människa.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Atakayi – från flyktingbarn till fotbollstjärna

FF Jaros anfallsspelare har gjort en lång resa från Demokratiska republiken Kongo till Finland och Jakobstad. Beslutet att stanna i Finland efter Helsinki cup 2010 var inte lätt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport