Hoppa till huvudinnehåll

Skyddspolisen: Ryssar och kineser spionerar aktivt i vårt land - cyberspionaget har blivit aggressivare

Källkod på en datorskärm i Taiwan
Källkod på en datorskärm i Taiwan Bild: EPA/RITCHIE B. TONGO cybersäkerhet,Datorskärmar,Källkod

Spionaget sker i cyberform, och målet är att påverka och förutsäga det politiska beslutsfattandet. I fjol ville de ryska och kinesiska underrättelsetjänsterna ha information om hur diskussionen om Nato gick, riktlinjerna för utrikes- och säkerhetspolitiken, Finlands inställning till EU:s sanktioner och Östersjöområdets säkerhet.

Finlands ordförandeskap i Arktiska rådet, underrättelselagarna och vårt militära samarbete intresserade också.

- Cyberspionaget har blivit allt aggressivare och inkräktarna tränger sig med våld in i systemen, säger chefen för Skyddspolisens cyberverksamhet Jyrki Kaipanen.

Under 2018 fick polisen kännedom om flera fall där utländska makter kunde misstänkas stå bakom spionaget.

Trots att cyberspionaget har ökat är de personliga kontakterna fortfarande viktiga för de utländska underrättelsetjänsterna.

Terrorhotet fortfarande på förhöjd nivå

Hotnivån för terrorism justeras inte, utan risken ligger på nivå två, alltså på en förhöjd nivå på en fyrgradig skala.

Det är alltjämt enskilda, mindre grupper eller individer som utgör ett hot. De får sina intryck från radikal islamistisk propaganda, och har antingen direkta eller indirekta kontakter till radikala nätverk, enligt Skyddspolisen.

370 personer är under Skyddspolisens bevakning. En allt större del av dem har deltagit eller har uttryckt önskan om att få delta i väpnade konflikter eller fått terroristskolning. Krigare från Finland har uppnått betydande positioner inom Islamska staten, och har ett stort kontaktnät inom organisationen.

De nya underrättelselagarna, som riksdagen nyligen godkände, effektiverar klart Skyddspolisens verksamhet, heter det i årsboken, särskilt i bekämpandet av cyber- och nätspionage.

Läs mera:

Luddiga kriterier, massövervakning och tortyr - här är farorna med de nya underrättelselagarna

Ska Skyddspolisen få rätt att bryta sig in i din bil eller avläsa din datatrafik utan att någonsin berätta det för dig? Kan jakten på terrorister i själva verket leda till att du åker dit för alkohol- eller mutbrott? Vi listar de öppna och svåra frågorna i de nya underrättelselagarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes