Hoppa till huvudinnehåll

Tunga anklagelserna: Amerikanska konståkaren misstänks ha skadat sin sydkoreanska rival avsiktligt i VM

Lim Eun-Soo.
Lim Eun-Soo klarade sig undan med ett litet plåster. Lim Eun-Soo. Bild: Stanislav Krasilnikov/TASS/All Over Press Lim Eun-soo

Det internationella konståkningsförbundet ISU undersöker som bäst om USA:s Mariah Bell avsiktligt skulle ha skadat sin sydkoreanska träningskompis och rival Lim Eun-Soo på konståknings-VM. Vi kan inte utesluta fusk, säger man från det koreanska förbundet.

Det är det sydkoreanska landslaget som har bett ISU undersöka incidenten, som ägde rum strax innan damernas korta program på onsdagen.

Det sydkoreanska konståkningsförbundet hävdar nämligen att Mariah Bell avsiktligt skulle ha sparkat Lim med sin skridsko och orsakat ett sår som fick plåstras om snabbt innan tävlingen.

– Vi kan inte utesluta fusk, säger en talesperson från förbundet.

ISU har enligt AFP inte ännu tagit ställning till vilka straff som kunde vara aktuella för Bell. Men förbundet medger att det kommer att vara svårt att ge en fällande dom.

– Det är svårt att ta ställning till det på basis av videomaterialet som finns till hands, säger man från förbundet.

Ligger femma och sexa efter korta programmet

16-åriga Lim, som gör sitt första VM på seniornivå, kunde delta i tävlingen och fick personbästa 72,91 poäng i det korta programmet. Hon ligger femma efter det korta programmet, en placering före Mariah Bell.

Lim och Bell tränas båda av Rafael Arutyunuan. Emmi Peltonen har också tidigare hört till Arutyunuans adepter.

Enligt det sydkoreanska förbundet ska Bell ha mobbat henne i flera månader.

Mariah Bell.
Mariah Bell i farten på onsdagen. Mariah Bell. Bild: Stanislav Krasilnikov/TASS/All Over Press Mariah Bell

ISU ska på torsdagen höra Bell. Det amerikanska konståkningsförbundet har inte gett kommentarer om incidenten.

Anklagelserna har väckt stor debatt på sociala medier. Många har dragit paralleller till den ökända attacken på Nancy Kerrigan inför OS i Lillehammer 1994, som hennes rival Tonya Harding låg bakom.

Virtanen fick nöja sig med att göra ett kort program

Finlands Emmi Peltonen slutade 28:a i det korta programmet och tog sig inte vidare till det fria programmet på fredag.

Valtter Virtanen gick samma öde till mötes på torsdagen, då han slutade på 32:a plats i herrarnas korta program med poängen 55,73. De 24 främsta damerna och herrarna tog sig vidare till det fria programmet.

– Insatsen lämnade ganska mycket att önska. Förberedelserna har gått oerhört bra och jag har inte misslyckats med mina trippellutzar så gott som alls. Men under de här sex minuterna tvingades jag avbryta ett hopp mitt i och efter det var det kört, summerar Virtanen efteråt.

Herrarnas fria program står på programmet på lördag. Utöver damernas fria program väntar också isdans, där Finland representeras av Matthias Versluis och Juulia Turkkila, på fredag.

Källor: AFP, STT

Läs också

Nyligen publicerat - Sport