Hoppa till huvudinnehåll

Vattenföringen ökar i älvar och åar – finns risk för isproppar

Lappfjärd å svämmar över
Lappfjärds å har varit översvämningsdrabbat genom åren. Här en bild från 2013. Lappfjärd å svämmar över Bild: Yle/ Åke Berglund lappfjärd å

Det varmare vädret och regnen har gjort att vattenföringen har börjat öka i Kyro älv och åarna söder om älven. Lappfjärds å och Tjöck å kan nå genomsnittliga vårflöden redan inom några dagar.

Vattenföringen i Kyro älv har under denna vecka femdubblats men ligger ännu långt under det genomsnittliga vårflödet i älven.

Om medeltemperaturen under de närmaste dagarna ligger över noll och det kommer regn, är det möjligt att Lappfjärds å och Tjöck å når genomsnittliga vårflöden redan inom några dagar. Då är det också möjligt att isarna delvis lossnar och kan orsaka risk för isproppar.

Om temperaturerna däremot håller sig under nollstrecket, kommer vårflödet senare även i de sydliga delarna av Österbotten.

Kommande veckors väder avgörande för översvämningsläget

Väderleken under de kommande veckorna har en väsentlig roll i hur översvämningsläget ter sig. Om smältningen sker under en längre period, blir vårflödet sannolikt avsevärt mindre än ifjol.

I huvudsak finns det nu i slutet av mars i Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Österbotten nästan lika mycket snö och vatten som ifjol.

Isarna i åarna är lika tjocka som ifjol, men lagret av kärnis är tunnare och på många platser ligger det vatten på isen, vilket gör isen svagare.

Om inte isarna blir väsentligt tjockare, kommer NTM-centralen i Södra Österbotten inte att utföra issågning. Den issåg som används fordrar minst 50 cm kärnis. Beslut om issågning i Perho å och Kyro älv fattas nästa vecka.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten