Hoppa till huvudinnehåll

Efter hoten och utpressningen – nu är 36-årige Fabio Quagliarella tillbaka i landslaget: ”En historia som lämnat stora sår”

Fabio Quagliarella jublar
Fabio Quagliarella. Fabio Quagliarella jublar Bild: EPA-EFE/SIMONE ARVEDA fotboll,Fabio Quagliarella

Fabio Quagliarella har inte ingått i det italienska landslaget på fyra och ett halvt år och inte spelat en landskamp sedan 2010. Nu är han uttagen i truppen som möter Finland och livet leker för anfallaren som öst in mål i Sampdoria. Men bakom sig har han några tunga år.

Fabio Quagliarella har de senaste åren gått igenom ett personligt helvete.

Under sin tid i Napoli utsattes han för psykisk terror med hot och utpressning av en person som visade sig vara polis i Neapel. Polisen skickades hundratals brev där han påstod att Quagliarella bland annat var inblandad i organiserad brottslighet och drogförsäljning.

Han tvingades bort från Napoli efter endast en säsong och först i februari 2017 kunde Quagliarella berätta sin historia när polisen dömdes till nästan fem år fängelse.

– Det är en historia som lämnat stora sår för både mig själv och min familj. Jag har pratat om min historia med några spelare i landslaget och de frågade hur jag klarade av att träna under den här tiden. Jag svarade att jag tränade, men tankarna var på andra ställen, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Fabio Quagliarella får instruktioner av Roberto Mancini.
Quagliarella finns med i truppen mot Finland. Fabio Quagliarella får instruktioner av Roberto Mancini. Bild: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI fotboll,Roberto Mancini,Fabio Quagliarella

"Tränaren är övertygad om att jag kan hjälpa laget"

Efter domen har Quagliarella fått tillbaka sitt liv och kunnat fokusera helt på fotbollen.

Förra säsongen gjorde han 19 mål i Sampdoria och den här säsongen leder han skytteligan i Serie A med 21 fullträffar på 27 matcher.

Framfarten i ligan har också lett till att han fått en landslagskallelse igen. 36-åringen ingår i förbundskaptenen Roberto Macinis trupp till kvalmatcherna mot Finland och Lichtenstein.

Senast han figurerade i landslaget var under hösten 2015 och han spelade sin färskaste landskamp för åtta och ett halvt år sedan.

– Landslaget har alltid varit ett mål och att vara en del av den här gruppen med unga spelare ger mig energi. Jag må vara äldst i laget men jag är entusiastisk. Tränaren är övertygad om att jag kan hjälpa laget och därför är jag här.

– Jag är väldigt nöjd över att jag fick landslagskallelsen. Det finns många fantastiska unga spelare och härliga personligheter här, säger Quagliarella som gjort sex mål på 26 landskamper.

Fabio Quagliarella tränar
Fabio Quagliarella tränar Bild: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI fotboll,Fabio Quagliarella

Quagliarella menar också att hans historia gjort honom till en lugnare person nu.

– Jag är nu i en ålder att jag kan kontrollera mina känslor, säger han.

Matchen Italien – Finland spelas i Udine med start klockan 21.45 på lördag. På Yle Sportens webbplats följer vi händelserna i en livechatt.