Hoppa till huvudinnehåll

En stor gåva från Trump till Netanyahus valkampanj - Trump vill erkänna Golanhöjderna som Israels mark

"Netanyahu i en klass för sig" står det på Netanyahus stora valafficher som visar honom och USA:s president Donald Trump.
"Netanyahu i en klass för sig" står det på Netanyahus stora valafficher som visar honom och USA:s president Donald Trump. "Netanyahu i en klass för sig" står det på Netanyahus stora valafficher som visar honom och USA:s president Donald Trump. Bild: EPA-EFE/ABIR SULTAN Benjamin Netanyahu,Donald Trump

USA:s president Donald Trump förnekar att hans Golan-utspel skulle vara medvetet tajmat för att stötta Israels korruptionsmisstänkte premiärminister inför det kommande valet. Hur som helst kan USA bli det första landet att erkänna Golan som israeliskt.

Sin vana trogen släppte Trump också den här politiska bomben allra först som en tweet.

Hoppa över Twitterpostning

"Efter 52 år är det dags för USA att fullt ut erkänna Israels suveränitet över Golanhöjderna, som är av avgörande strategisk och säkerhetsmässig betydelse för staten Israel och stabiliteten i regionen", skrev Trump på torsdagen.

Israel erövrade Golanhöjderna från Syrien under sexdagarskriget 1967. År 1981 annekterade Israel Golan, men inget betydande land i omvärlden har erkänt Israels rätt till området. FN:s säkerhetsråd har förklarat att annekteringen strider mot internationell rätt.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahus har under den senaste tiden pressat Trump-administrationen i riktning mot att erkänna Golanhöjderna som israeliskt. Nu sammanföll Trumps utspel med USA:s utrikesminister Mike Pompeos ankomst till Israel.

Pompeo togs emot av en glädjestrålande Netanyahu.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo höll en kort gemensam presskonferens med Benjamin Netanyahu efter att Pompeo anlänt till Netanyahus residens i Jerusalem på torsdagen.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo höll en kort gemensam presskonferens med Benjamin Netanyahu efter att Pompeo anlänt till Netanyahus residens i Jerusalem på torsdagen. USA:s utrikesminister Mike Pompeo höll en kort gemensam presskonferens med Benjamin Netanyahu efter att Pompeo anlänt till Netanyahus residens i Jerusalem på torsdagen. Bild: AFP / Lehtikuva Mike Pompeo,Benjamin Netanyahu

- President Trump har just gjort historia. Jag ringde honom. Jag tackade honom å det israeliska folkets vägnar. Han gjorde det igen, sade Netanyahu under en gemensam presskonferens med Pompeo.

- Först erkände han Jerusalem som Israels huvudstad och flyttade USA:s ambassad hit. Sedan drog han sig ur det katastrofala Iranavtalet och återinförde sanktioner mot Iran. Men nu gjorde han något av lika stor historisk betydelse - han erkände Israels suveränitet över Golanhöjderna och han gjorde det i en tid då Iran försöker använda Syrien som en plattform för att förstöra Israel. President Trumps budskap till världen är att Amerika står vid Israels sida, tillade Netanyahu.

Kampanjgåva till Netanyahu?

Många bedömare både i Israel och i omvärlden misstänkte redan på torsdag kväll att tajmningen av det här meddelandet från Trump inte var någon tillfällighet.

Den 9 april hålls det parlamentsval i Israel och Netanyahus väljarstöd har tagit skada bland annat av att han står inför korruptionsåtal. Hans möjligheter till en fortsättning på premiärministerposten kan ha fått en rejäl skjuts av att han nu kan skryta med att ha "fixat Golanhöjderna" genom sin utomordentliga relation till Trump-administrationen.

I en intervju till Fox Business Network sade Trump att hans utspel inte var ämnat som kampanjbränsle åt Netanyahu.

- Jag har hört att det går okej för honom. Jag vet inte om det går strålande för honom just nu, men jag har hört att det går okej. Men jag skulle tro att den andra sidan - vem som nu är emot honom - också gillar det jag just gjorde, sade Trump med hänvisning till Netanyahus politiska rivaler i Israel.

Vad anser druserna i Golan?

Största delen av civilbefolkningen i Golanhöjderna flydde redan i samband med den israeliska erövringen 1967. De som stannade kvar var ungefär 22 000 druser och nu bor där också cirka 15 000 israeliska bosättare.

- Varken Amerika eller Israel, varken Trump eller Netanyahu kommer att kunna ändra på det historiska faktum att Golan är syrisk mark och kommer så att förbli, säger Ayman Abu Jabal, en drus i Golanhöjderna till nyhetsbyrån Reuters.

Dagens nyheters Jerusalemkorrespondent Nathan Shachar påpekar att den här typen av lojalitetsförklaringar från druserna ibland är en läpparnas bekännelse och att de inte har något intresse av att bli del av Syrien igen, speciellt inte nu.

"För vissa druser är denna lojalitet äkta; för andra är den en livförsäkring om Israel och Syrien skulle sluta fred och området återgå till Syrien. Om det skulle hända skulle druser som accepterat Israels styre straffas av Assad-regimen", skriver Shachar.

USA:s Israelambassadör David Friedman, premiärminister Benjamin Netanyahu och den republikanske senatorn Lindsey Graham besökte tillsammans de av Israel ockuperade Golanhöjderna den 11 mars.
USA:s Israelambassadör David Friedman, premiärminister Benjamin Netanyahu och den republikanske senatorn Lindsey Graham besökte tillsammans de av Israel ockuperade Golanhöjderna den 11 mars. USA:s Israelambassadör David Friedman, premiärminister Benjamin Netanyahu och den republikanske senatorn Lindsey Graham besökte tillsammans de av Israel ockuperade Golanhöjderna den 11 mars. Bild: EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL Golanhöjderna

Också Shachar anser att Trumps "present" till Netanyahu kan påverka den israeliska valkampanjen på ett dramatiskt vis och till och med avgöra valet till Netanyahus fördel.

Kommer knappast att väcka samma upprördhet som Jerusalemfrågan?

Syrien, Ryssland och Iran fördömde Trumps uttalande om Golanhöjderna i kraftiga ordalag på fredag morgon.

Alla tre påpekade att initiativet strider mot FN-beslut och internationell lag och att tanken är helt oacceptabel.

Enligt ett uttalande från det syriska utrikesministeriet är Syrien fast beslutet att "befria den här värdefulla bit syrisk mark" med alla tillgängliga medel.

Exempelvis Amos Harel i israeliska Haaretz tror inte att Trumps Golan-utspel kommer att väcka lika starka reaktioner i omvärlden som erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad.

Ett gammal israelisk stridsvagn står på en sluttning i Golan med utsikt över gränsen mot Syrien och den syriska staden Quneitra.
Ett gammal israelisk stridsvagn står på en sluttning i Golan med utsikt över gränsen mot Syrien och den syriska staden Quneitra. Ett gammal israelisk stridsvagn står på en sluttning i Golan med utsikt över gränsen mot Syrien och den syriska staden Quneitra. Bild: AFP / Lehtikuva Golanhöjderna

Så sent som 2009 övervägde Netanyahu (premiärminister också då) själv att Israel skulle lämna Golanhöjderna. Om inte tidigare, så förändrades bilden helt under inbördeskriget i Syrien, enligt Harel. Både terrorrörelsen IS, andra militanta islamistgrupper och Iranstödda Hizbollah kröp mycket nära den av Israel ockuperade delen av Golanhöjderna.

Nu finns det ingen tanke i Israel på att lämna Golanhöjderna. Syriens president Bashar al-Assad har dessutom inte speciellt mycket stöd att vänta sig från västvärlden överlag.

Kan Golanhöjderna jämföras med Krim?

Harel har också talat med israeliska bedömare som - bland många bedömare i omvärlden - drar paralleller mellan Golanhöjderna och Krim.

De här bedömarna påpekar att USA hittills hållit fast vid att ockuperade områden inte ska erkännas utan officiella förhandlingar och avtal. Så har USA resonerat exempelvis vag gäller Krim, Cypern och andra platser.

Om nu Trump inför en helt ny policy också här och Golanhöjderna erkänns som del av Israel - hur ska man då se på den ryska annekteringen av Krim eller framtida militära erövringar av samma slag på andra håll?

Den frågan ställs i många av de kommentarer som publicerats om Trumps utspel om Golan.

Källor: Reuters, AFP, Haaretz, DN

Läs också