Hoppa till huvudinnehåll

EU:s inställning är den samma som tidigare: FN-fördömandet gör att israelisk suveränitet över Golan inte är möjlig

Israels flagga på Golanhöjderna 18.10.2017. Vy över gränsen mot Syrien.
Israels flagga på Golanhöjderna 18.10.2017. Vy över gränsen mot Syrien. Israels flagga på Golanhöjderna 18.10.2017. Vy över gränsen mot Syrien. Bild: AFP / Lehtikuva Golanhöjderna,Israel,Syrien

EU motsätter sig president Donald Trumps Twitterbesked om att USA för första gången är redo att erkänna Israels suveränitet över de ockuperade Golanhöjderna.

Israel erövrade Golanhöjderna från Syrien under sexdagarskriget 1967. Från och med 1981 annekterade Israel området. Annekteringen har inte erkänts av omvärlden.

- EU:s inställning har inte förändrats; EU erkänner inte Israels rätt till Golan eftersom det strider mot internationell lag, säger unionen i ett uttalande.

EU understryker att FN har fördömt den israeliska ockupationen av Golan som skedde under sexdagarskriget år 1967.

Också det franska utrikesministeriet har uttalat sig och säger att Frankrike inte godkänner Israels annektering av Golanhöjderna och påpekar att annekteringen är emot internationell lag, och att
stater är förpliktigade att inte erkänna en olaglig situation.

En lång rad länder fördömer USA

En lång rad länder i Asien, Europa och Mellanöstern har fördömt Trumps uttalande.

Ryssland säger att Trump förhoppningsvis inte menade vad han sade.

Syrien: Golan är syriskt

Den syriska regeringen protesterar skarpt mot president Trumps utspel, och säger att Golanhöjderna är syriska. Regeringen försäkrar att Syrien i framtiden kommer att återta hela Golan.

- Den syriska nationen är fast besluten att befria den här värdefulla delen av syriskt landområde med alla tillgängliga metoder. President Trump visar sitt förakt för internationell lag.

"Trumps uttalande förändrar inte verkligheten"

Gulfstaternas samarbetsråd (Gulf Cooperation Council) GCC säger att Trumps uttalande inte förändrar verkligheten.

- De arabiska Golanhöjderna är syriskt land som har ockuperats av Israel med militär styrka 1967, säger Abdul Latif Al Zayani, generalsekreterare för GCC.

- Den amerikanska presidentens uttalande underminerar chanserna att nå en rättvis och övergripande fred i området.

Läs mera:

En stor gåva från Trump till Netanyahus valkampanj - Trump vill erkänna Golanhöjderna som Israels mark

USA:s president Donald Trump själv förnekar att hans Golan-utspel skulle vara medvetet tajmat för att stötta Israels korruptionsmisstänkte premiärminister inför det kommande valet. Hur som helst kan USA bli det första landet att erkänna Golan som israeliskt.