Hoppa till huvudinnehåll

Hård kritik mot svenska Swedbank - åtgärder mot penningtvätt imponerar inte

Swedbanks entré
Swedbanks entré Bild: Bild: Swedbank Swedbank,bankkris

Den svenska storbanken Swedbank lovar att skärpa jakten på penningtvätt och bankens vd Birgitte Bonnesen sitter kvar. Men på marknaden är misstron mot Swedbank stor.

Sveriges Televisions Uppdrag granskning avslöjade nyligen att Swedbank använts för systematisk penningtvätt i nästan ett decennium.

Hittills har Swedbank, med sin vd Birgitte Bonnesen i spetsen, förnekat all inblandning i finansiell brottslighet.

Ny konsultrapport är ett "hafsverk"

I dag kom resultatet av den externa utredning som banken beställt av konsultfirman Forensic Risk Alliance - en granskning som redan nu har betecknats som ett hafsverk.

Konsultfirman hade utrett 50 av de kunder som Uppdrag granskning betecknat som misstänkta. Utredningen var för tunn, och gjordes för snabbt, är den allmänna bedömning i Sverige i dag.

Olyckligt att Bonnesen får sitta kvar

Louise Brown, ordförande för Transparency international Sverige, säger till TT att hon är upprörd.

- Man tar inte upp någon analys kring orsakerna och allvaret i det som hänt. Att styrelsen uttrycker fortsatt förtroende för Bonnesen är olyckligt och oväntat, säger hon.

En som är på samma linje är sparekonomen Johanna Kull på Avanza. Hon uttalar sig för Svenska Dagbladet.

- Det kom inte som någon överraskning att Bonnesen sitter kvar. Styrelsen har varit helt osynlig och knappt uttalat sig, så det har inte direkt känts som att Bonnesen hängt löst. Men det sista korten är inte lagt ännu i den här historian, säger Kull.

Enligt Kull väntar man nu på den svenska Finansinspektionens utredning om hur det förhåller sig med de misstänkta transaktioner som slussats genom Swedbank.

Till Sveriges Radio säger de svenska Aktiespararnas vd Joachim Olsson så här:

– Jag tycker att det är problematiskt att man från bankens sida inte gör mer för att verkligen försöka lägga alla kort på bordet och agera transparent. Det ger bilden av en bank som inte vill vara öppen och det inger inte förtroende.

Swedbank får penningtvättsenhet

Samtidigt har vd:n Birgitte Bonnesen beslutat grunda en hel avdelning inom banken - Financial Crime Intelligence - som ska jobba med att motverka penningtvätt.

- Jag har beslutat att skapa en specialiserad enhet för Financial Crime Intelligence i banken för att säkerställa att vi har rätt fokus eftersom finansiell brottslighet utvecklas över tid.

Beslutet får inga applåder i svenska finanskretsar - reaktionen är ungefär "för lite och för sent". Alla storbanker borde ha haft en sådan avdelning redan länge, säger Kull.

Swedbank är bara en i raden av de nordiska banker som misstänks för att ha möjliggjort penningtvätt särskilt genom sina kontor i Baltikum. Till dem hör också numera finländska Nordea.

Läs mera:

SVT: Swedbanks ledning kände till misstänkta transaktioner i banken

I Sverige har det kommit fram nya avslöjanden som visar att storbanken Swedbank kände till att penningtvätt kan förekomma i banken. Det avslöjar programmet Uppdrag granskning i SVT.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes