Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Brexit blir inte av i mars, Trump vill "garantera amerikanska studenters yttrandefrihet gentemot censur", Världsvattendagen firas idag

En katt som dricker vatten ur en kran. Ser lite arg och uttråkad ut.
En katt som dricker vatten ur en kran. Ser lite arg och uttråkad ut. Bild: © Pakula Piotr / Alamy Stock Photo djur,kattdjur,kranar,kök,vatten,sötvatten,kranvatten,katt,hushållsvatten

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Vi är vana med rent vatten, men i stora delar av världen är det inte något man kan räkna med. Just nu tvingas hundratals miljoner människor klara sig med otillräckliga vattenresurser.

Inrikes

Arbetsgruppen som funderar på Oxhamns skolas framtid i Jakobstad skall ha sitt arbete klart i mars – renovering eller nybygge. Bildningsdirektör Jan Levander hoppas att fullmäktige kan bevilja planeringspengar för projektet i april.

Frågan om Vasa centralsjukhus borde ha omfattande jour enar riksdagsvalskandidaterna i Vasa valkrets. I Yles valkompass har ingen av kandidaterna i Vasa valkrets svarat "helt av annan åsikt". Alla SFP:s kandidater har svarat "helt av samma åsikt".

Svingård i Lappträsk får fortsätta sin verksamhet – förutsatt att trivseln i området inte försämras.

I vår serie #femtioelva frågor inför valet tar vi idag upp om vad partierna tänker om en förlängd läroplikt för unga.

Utrikes

Brexit ser inte ut att bli av den 29 mars. EU-länderna kom sent på torsdagskvällen överens om att bevilja Storbritannien en villkorslös förlängning av EU-medlemskapet till den 12 april.

Donald Trump vill garantera de amerikanska studenternas yttrandefrihet gentemot censur från vänstern. Samtidigt vill han se över studielånen och göra universiteten delansvariga för återbetalningen.

Sveriges nya regering privatiserar Arbetsförmedlingen och stänger 130 kontor, något som väcker debatt.

Väder

I Finland råder kraftig och torra nordvästlig luftström. Det är soligt idag i största delen av landet. I natt drar in ett nytt snöfallsområde över i landets norra del från väst.

I landets västra del ligger dagstemperaturen mellan +4 och +6 grader. I östra delen av landet ligger temperaturen mellan +2 och +6 grader. I landets norra del ligger temperaturen mellan -2 och +3 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes