Hoppa till huvudinnehåll

NRK: Fler Nokia-modeller levererar material till en server i Kina

På bilden syns en Nokia 9 som inte omfattas av läckaget. Just nu misstänker man modellerna: Nokia 2, Nokia 3, Nokia 4 och Nokia 7 Plus.
På bilden syns en Nokia 9 som inte omfattas av läckaget. Just nu misstänker man modellerna: Nokia 2, Nokia 3, Nokia 4 och Nokia 7 Plus. På bilden syns en Nokia 9 som inte omfattas av läckaget. Just nu misstänker man modellerna: Nokia 2, Nokia 3, Nokia 4 och Nokia 7 Plus. Nokias mobiltelefoner

Det norska rundradiobolaget NRK kommer med nya avslöjanden om Nokia-telefonerna. Fler telefonmodeller än bara en verkar skicka uppgifter till en server i Kina.

I går avslöjade NRK att Nokia-modellen Nokia 7 Plus har sänt uppgifter till en kinesisk server. Nu visar det sig att fler Nokia-modeller kommunicerar med ett kinesiskt IT-företag.

NRK uppger att man fått en rad nya tips - bland annat från en serbisk programmerare, Milan Kragujević. Han hävdar att läckaget har pågått i minst nio månader, och också från en annan, billigare Nokia-modell - Nokia 2.

Applikationen autoregistration boven?

Redan i juni i fjol skrev Kragujević i tidningen Hacker News om sina upptäckter. Han berättar också vilka alla applikationer hans egen Nokia 2:a var försedd med då han köpte den.

En av applikationerna heter autoregistration. NRK bad sina egna programutvecklare kolla ytterligare två Nokiamodeller - Nokia 3 och Nokia 5 - och det visade sig att bägge dessa hade samma applikation installerad.

Applikationen är så gott som identisk med den som finns i Nokia 7 Plus, säger NRK.

NRK har inte tillgång till källkoden för applikationen men man vet vad den gör. Varje gång telefonen slås på aktiveras applikationen. Den hämtar information om vilken basstation telefonen är kopplad till, SIM-kortets nummer och telefonens serienummer.

De här uppgifterna gör det möjligt att i realtid följa med hur telefonen rörde sig.

HMD Global: Vi utreder

NRK har försökt få HMD Globals kommentar på de senaste avslöjandena om att det inte bara var en Nokia-modell som levererade material till en kinesisk server, utan åtminstone två.

HMD svarar att de gärna diskuterar saken med relevanta finländska myndigheter och också med den norska Datatilsynen. Företaget tar uppgifterna på allvar, och genomför en grundlig utredning av fallet, heter det.

Här hemma har dataombudsmannen redan intresserat sig för fallet. Dataombudsmannen Reijo Aarnio säger till nyhetsbyrån STT att preliminära uppgifter tyder på att Nokias telefoner verkligen har sänt personliga uppgifter till Kina.

Snårig ägarstruktur bakom Nokia-ägaren HMD Global

Det är företaget HMD Global som äger varumärket Nokia sedan 2016. HMD Global är registrerat i Finland, men mycket mer vet vi inte.

Det var en rad personer i Nokias och Microsofts ledning som startade HMD och köpte rättigheterna till varumärket Nokia av Microsoft.

Som vd utsågs Arto Nummela, men han fick sedermera sparken.

HMB Global ägs i sin tur av fonden Smart Connect Lp, som verkar ha sin bas i Luxembourg. Enligt obekräftade uppgifter finns den tidigare Nokia-vd:n Stephen Elop bland storägarna.

Tidningen Talouselämä försökte så sent som i somras utreda ägarstrukturen bakom Smart Connect Lp.