Hoppa till huvudinnehåll

Nu startar sökandet efter en ny vd för Stockmann - Ratia: Vi vill ha en person som är van vid förändringar

Lauri Veijalainen
´Lauri Veijalainen lämnar Stockmann Lauri Veijalainen Bild: Lehtikuva Stockmann,lauri veijalainen

Knappt hade varuhuskoncernen Stockmanns styrelse fått en ny ordförande i företagsveteranen och krisledaren Lauri Ratia innan det blev klart att verkställande direktören Lauri Veijalainen lämnar huset.

Veijalainen blir vd för lobbningsbolaget East Office som hjälper till med företagsetableringar i Ryssland. Han slutar på Stockmann så gott som genast, den sista mars.

Lauri Ratia säger sig vara förvånad över Veijalainens avgång. På torsdagen intygade Ratia att han och hela styrelsen har fullt förtroende för Veijalainen.

Ratia får stor makt

Men - som bland annat Kauppalehti skriver så hade Veijalainen fått en "överrock" i Ratia.

Stockmanns största ägare hade nämligen gett Ratia stort rörelseutrymme och makt. Ägarna verkade alltså inte lita på att vd:n och ledningsgruppen skulle få Stockmann på fötter igen, enligt tidningen.

I Talouselämä tillbakavisar Ratia spekulationer om att Veijalainen avgick på grund av den stora makt som reserverats för styrelseordföranden.

- Det finns nog så mycket jobb här att det hade räckt till oss båda, säger Ratia.

Nedgången pågått i många år

Varuhuskoncernens nedgång har fortsatt under flera år, och marknadsvärdet har på fem år minskat till bara en femtedel av vad det varit. Ingen dividend har utbetalats sedan 2013.

Det behövs alltså nya tag - det intygade också Lauri Ratia vid Stockmanns bolagsstämma på torsdagen.

- Vi har ett bra team men vi måste bli mer målmedvetna, sade Ratia i en intervju för Svenska Yle.

Nu startar omedelbart en process att hitta en ny vd för Stockmann. Till Hufvudstadsbladet säger Ratia att det kommer att ta 3-6 månader.

- Vi letar efter en erfaren företagsledare som också har erfarenhet av förändringar. Det är en fördel om vi hittar en person som har direkt erfarenhet av varuhusverksamhet, men goda erfarenheter i företagslivet väger tyngst.

Förändrat köpbeteende drabbar varuhusen

Stockmanns verksamhet kan delas in i tre delar - klädkedjan Lindex, fastigheterna och varuhusen - de sistnämnda är problembarnet.

Borde Stockmann spjälkas upp?

På den frågan svarade Lauri Ratia så här vid torsdagens bolagsstämma:

- Nu ser vi över strategierna. Men Stockmann är ju nog en finländsk institution som inte kan förbises.

Sockmannin kello
Sockmannin kello Bild: Henrietta Hassinen / Yle Stockmann,klocka,varuhus,minuthandel,detaljhandlare,handel,ekonomi,köpkraft,försäljning,försäljningsvinster

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Inrikes